junij 27, 2018

V Konjiški vasi odločno proti piščančji farmi

Prebivalci Konjiške vasi ne želijo piščančje farme v bližini svojih domov. Ker je občinski svet s tesno večino prižgal zeleno luč za spremembo podrobnega občinskega prostorskega načrta, ki bi omogočil njeno gradnjo, so vložili zahtevo za razveljavitev odločitve občinskega sveta. Pod peticijo se jih je podpisalo že več kot 750.

Prebivalci Konjiške vasi so si enotni, da piščančja farma v bližini njihovih domov nima kaj iskati. (Fotografija je simbolna.)

Tudi referenduma ne izključujejo
Najbolj glasen nasprotnik piščančje farme je Aziz Bradarič, lastnik lovskega doma v Konjiški vasi, ki je priljubljena izletniška točka Konjičanov. Farma naj bi stala v neposredni bližini lovskega doma, zraven je tudi vodovarstveno območje. "Pred 20 leti sva z ženo obnovila propadajoči lovski dom, v katerem se radi ustavljajo Konjičani. Ne znam si predstavljati, kako bi jim stregel hrano in pijačo v bližini piščančje farme," je ogorčen Bradarič, ki tudi referenduma ne izključuje, če konjiški občinski svetniki ne bodo preklicali odločitve.

Gre za konflikt interesov?
Investitor farme za 37 tisoč piščancev je predsednik krajevne skupnosti Konjiška vas Marko Cigler. Za nacionalno televizijo je povedal, da so predsodki krajanov, predvsem glede smradu, odveč. Zagotavlja, da je tehnologija v farmi zasnovana po bistveno višjih standardih, kot jih narekuje slovenska zakonodaja. Občinski svetnik Jernej Štromajer pa poudarja, da gre za konflikt interesov. "Dejstvo je, da sta Marko Cigler in konjiški župan Miran Gorinšek v stranki SLS. Cigler na predlog župana v občinskem svetu začenja postopek za spremembo podrobnega občinskega prostorskega načrta, da bi pridobil premoženjsko korist. In to proti volji lokalnega prebivalstva. Takšnemu početju se je potrebno zoperstaviti. Za spremembo OPN je glasovalo 10 svetnikov, 7 nas je glasovalo proti, 6 svetnikov je bilo odsotnih ali pa se je vzdržalo glasovanja. Popravni izpit bodo imeli konjiški svetniki na naslednji seji," poudarja Štromajer v upanju, da bodo le prisluhnili zahtevam prebivalcev Konjiške vasi. Na konjiški občinski upravi pojasnjujejo, da se je postopek podrobnega občinskega prostorskega načrta šele začel in da končne odločitve o postavitvi piščančje farme svetniki še niso sprejeli. Izjavama lastnika lovskega doma Aziza Bradarića in konjiškega občinskega sveta Jerneja Štromajerja prisluhnite v spodnjih posnetkih. (BF)

Datoteke

AZIZ BRADARIČ

JERNEJ ŠTROMAJER