februar 27, 2019

V Kozjanskem parku rešujejo žabe

Žabe, krastače in pupki so v teh dneh končali zimsko spanje in se odpravili na ženitev do najbližjih mlak in ribnikov. Da se izognejo srečanju z avtomobili, so zaposleni v Kozjanskem parku pri ribniku Trebče postavili ogrado, dvoživke pa ročno prenašajo preko nje. Pomagate lahko tudi vi!

Tako se ženijo žabe. (Foto: Kozjanski park)

Za varno pot na žabjo svatbo
Z vse toplejšimi dnevi se začenja prebujanje dvoživk iz zimskega spanja in njihova selitev na svatovska prizorišča. Eno teh je pri ribniku na Trebčah, kjer bi brez pomoči zaposlenih v Kozjanskem parku mnogo dvoživk žalostno končalo pod kolesi avtomobilov. Zaposleni pod vodstvom biologa Dušana Klenovška namreč že vrsto let v tem času ob cesti pri ribniku postavijo ogrado, ki dvoživkam preprečuje prehod na ceste. Dvoživke pa nato dvakrat dnevno ročno prenašajo preko nje, s čimer rešijo na tisoče žabjih življenj. 

Dobrodošla pomoč prostovoljcev
Akcija na Trebčah je najstarejša v Sloveniji, saj traja že skoraj 20 let. Razširiti bi jo želeli še na druge potrebne lokacije, a sami ne zmorejo opraviti vsega. Lansko leto so se poleg šolarjev iz osnovnih šol v Kozjem in Lesičnem, ki sodelujejo že tradicionalno, udeležili še člani kozjanskega gobarskega društva ter planinci vseh starosti iz Trbovelj. Pomoči prostovoljcev bodo veseli tudi letos. K sodelovanju vabijo posameznike vseh generacij, tako šolske skupine kot starejše. Seveda pa lahko dvoživkam na njihovih svatovskih poteh pomagate tudi z obzirno vožnjo. Podrobnosti o akciji reševanja dvoživk je Dušan Klenovšek razkril v pogovoru s Katjo Žolgar. (SP)

Galerija slik

Datoteke

Dušan Klenovšek o žabji svatbi