maj 27, 2018

V Kozjem navdušili folkloristi, zmaji in še kdo

Na prireditvi »Koza, zmaj in še kaj« v Kozjem smo si lahko po simbolični ceni ogledali največji mednarodni festival tradicionalnega plesa daleč naokoli, spoznali smo zanimive zgodbe slovenskih zmajev in uživali v slastnih dobrotah kozjanskega podeželja.

S tradicionalnimi plesi se je predstavilo okoli 300 plesalcev iz Slovenije in tujine. (Foto: Štajerski val)

Atraktivni plesi in zgodbe po simbolični ceni
Na prireditvi, ki se je razvila iz tradicionalnega Folklornega festivala Kozje, so se z glasbo in plesom poklonili domači in tuji folklorni tradiciji in med ljudi ponesli zgodbe o kozjanskem zmaju in kozi, po kateri je Kozje pred dobrimi tisoč leti tudi dobilo ime. Predstavnik organizacijskega odbora prireditve Mirko Kovačič ob koncu prireditve ni skrival zadovoljstva, saj jih je obiskalo okoli tisoč obiskovalcev. Hkrati je kritično ugotavljal, da bo pri ljudeh še potrebno gojiti kulturo obiskovanja tovrstnih prireditev. "Ljudje so pripravljeni odšteti za pevski koncert ali komercialno prireditev 20 ali 25 evrov. Mi imamo vstopnino dva evra, pa se nekateri pritožujejo. Pa čeprav jim ponudimo 10 tradicionalnih plesov vrhunskih mednarodnih folklornih skupin in veliko druge kulture," razlaga Kovačič in poudarja, da prireditev ni veselica, temveč festival kulture, na katerem lahko ljudje spoznajo tradicijo Kozjanskega in drugih držav.

Zmaji s svojimi legendami
Poleg 12. Mednarodnega folklornega festivala so Kozjani gostili tudi 2. srečanje zmajev iz vse Slovenije. Priznana strokovnjaka dr. Marko Frelih in dr. Miha Koderman sta na predavanju predstavila Kraljestvo zmajev in Možnost razvoja turizma na podeželju. Na prireditvi je z novo veseloigro izpod peresa Veronike Gradišek razveseljevala kozjanska dramska skupina Kozji rog. Tokrat je navdušila prav s posebno igro z naslovom „Kozjanski zmaj sto let nazaj“, v kateri smo na hudomušen način izvedeli veliko zanimivega o bogati zgodovini Kozjega. Med zanimivimi nastopi zmajev in folkloristov smo se lahko sprehodili po sejmu kozjanskih dobrot in v kozjanski odprti kuh'ni okusili slastne kozjanske jedi. Prireditev je po zagotovilih organizatorjev edina v Sloveniji, kjer nudijo izključno domačo hrano, iz trgovine naj bi tudi letos bila le poper in sol. (SP)

Datoteke

Veronika Gradišek o veseloigri

Marinka Žibret o srečanju zmajev