V Kozjem slavila Koza in Zmaj

15.05.2016

Obiskovalci so izvedeli resnico o legendi o kozjanskem zmaju in pogumni kozi.

Plese enajstih folklornih skupin iz Slovenije in tujine ter vzorec celovite turistične ponudbe Kozjanskega s "sejmom zmajskih pijač in kozjih jedač" - vse to in še kaj je ob deseti obletnici Mednarodnega folklornega festivala in tisočletnici Kozjega ponudila prireditev »Koza, zmaj in še kaj«.

Za večjo prepoznavnost Kozjanskega
Prireditev, na kateri so se prepletali tradicija, glasba in ples, je po besedah predstavnika Folklornega društva Kozje Dejana Gučka, presegla njihova pričakovanja. "Dobri vtisi obiskovalcev pa tudi plesalcev, ki smo jih v minulih dneh popeljali po Kozjanskem, so odraz izjemnega truda, ki smo ga vložili v organizacijo prireditve. Mednarodni folklorni festival je velik dogodek, obiskalo nas je enajst folklornih skupin, od tega šest tujih, skupaj več kot tristo trideset plesalcev. Promocijski učinek za prepoznavnost Kozjanskega je neizmerljiv, verjetno tudi neprecenljiv,» je ob koncu prireditve ocenil Guček in ob tem poudaril, da se je več kot odlično izkazala novost – sejem »zmajskih pijač in kozjanskih jedač« in obuditev legende o kozjanskem zmaju, ki so ga tamkajšnji prebivalci ugnali s pomočjo ukane s kozo. Ker je koza rešila Kozjane strašnega zmaja, je kraj po tej živali tudi dobil ime.   

Iz trgovine samo poper in sol
Ob plesu, glasbi in dramski igri so obiskovalci izkusili tudi turistični in kulinarični utrip Kozjanskega, saj se je na stojnicah s svojo ponudbo predstavilo vseh enajst občin Kozjanskega. Sejem kozjanskih dobrot je postregel z najboljšim, kar ponuja kozjanska pokrajina in njene domačije. In ponudi lahko malodane vse, pravi predstavnik Združenja kozjanskih vinarjev pridelovalcev Jože Mramor in ponosno doda, da sta bila v njihovi "odprti kuhni " iz trgovine le poper in sol. Dobrote pridnih gospodinj in tradicionalnih rokodelcev ter pestra kulinarična ponudba z naravnimi sokovi in domačimi vini, pivi ter značilnimi kozjanskimi jedmi, med katerimi so se znašli »kolerabja« in gobova juha pa divjačinski golaž, domače klobasice in še kaj, so tvorili celovito sejemsko ponudbo kozjanskih dobrot. Podrobneje o pomenu prireditve za kulinarično in turistično prepoznavnost Kozjanskega so organizatorji in županja Kozjega Milenca Krajnc spregovorili v pogovoru s Snežano Prebil. Tako kot vtisom obiskovalcev jim lahko prisluhnete na spodnjih povezavah. (SP)

Milenca Krajnc o turistični promociji

Jože Mramor o kozjanski kulinariki

Dejan Guček o prireditvi

Kako obiskovalci ocenjujejo prireditev?
Štajerski val v sliki