februar 14, 2019

V Laškem negovalna oaza za bolnike z demenco

V Domu starejših Laško imajo novo pridobitev - Negovalno oazo. Gre za večjo sobo, ki je namenjena obolelim z močno napredovalo demenco. Oskrbovance, ki ne zmorejo več verbalne komunikacije, bodo v njej nagovarjali s pomočjo senzorične opreme.

V Domu starejših Laško deluje tudi Demenci prijazna točka. (Foto: Thermana Laško)

S prebujanjem čutil do boljšega počutja
Trendi po svetu in v Sloveniji kažejo, da število obolelih z demenco narašča. Podatki kažejo, da je v naši državi okoli 32.000 ljudi, ki trpijo za to boleznijo. Tudi v Domu starejših Laško zadnja leta zaznavajo porast demence. Namestnica vodje programa oskrbe starejših Irenca Kovčan pravi:

Negovalna oaza je soba s petimi posteljami, ki je opremljena s senzorično opremo. Namenjena je oskrbovancem, ki trpijo za napredovalo demenco. Številni so v celoti odvisni od negovalnega osebja in ne zmorejo več verbalne komunikacije, še vedno pa lahko okolico zaznavajo preko čutil, kot so vonj, zvok, svetloba in dotik, in v negovalni oazi jih bodo nagovarjali prav na ta način.

Negovalno oazo so v Domu starejših Laško uredili po vzoru razvitih zahodno evropskih držav. Z njo bodo pomembno prispevali k v višji kakovosti bivanja in obravnave stanovalcev. Nova pridobitev je stala 35.000 evrov. Večino denarja zanjo je zagotovil dom sam, pomagali pa so tudi donatorji. (NS)