september 3, 2019

V Makolah 42 slikarjev in kiparjev

Začenja se letošnji že 17. mednarodni kiparsko slikarski simpozij Forma viva Makole. Na Dežnem pri Makolah bo do 7. septembra gostil 42 kiparjev in slikarjev iz Slovenije in tujine, niz dogodkov prinaša tudi v občinah Maribor, Majšperk, Sveta Trojica in Rogaška Slatina.

Kip, ki ga je lani ustvaril kipar Franci Černelč, krasi Muzej na prostem Rogatec. (Foto: Milan Strnad)

Veliki skulpturi v Sveti Trojici in Majšperku
17. mednarodni kiparsko slikarski simpozij Forma viva Makole so uradno odprli na včerajšnji priložnostni prireditvi s kulturnim programom v Rogaški Slatini, na kateri so bili predstavljeni vsi sodelujoči umetniki simpozija. Letos bo ustvarjalo 42 umetnikov, 12 kiparjev in 30 slikarjev iz Slovenije in tujine. „Kiparji bodo ustvarjali po predpisani tematiki-figura. Slikarji bodo upodabljali življenje in kulturno dediščino Haloz v realistični obliki. Ustvarjalni del bo za kiparje-male plastike in slikarje trajal le en dan. Pripravljamo tudi likovne razstave in promocijske predstavitve, pohode po poti forma vive in druge kulturne prireditve,“ napoveduje organizator simpozija Ivan Dvoršak in dodaja, da bo ves čas trajanja simpozija kipar Franci Černelč v sosednji občini Majšperk ustvarjal iz Sežanskega marmorja skulpturo večje dimenzije z nazivom Obelisk. Že junija je isti kipar ob prazniku občine Sveta Trojica isti kipar ustvaril iz 6 ton težkega kamnitega bloka v občini Sveta Trojica skulpturo Ivana Cankarja in Lepe Vide.

Razstavi v Mariboru in Makolah
Forma viva sicer prinaša še niz drugih zanimivih dogodkov v okoliških občinah. Prvi bo že v torek, 3. septembra, v Dijaškem domu Maribor z otvoritvijo razstave kovanih del priznanega umetnostnega kovača Mihaela Krištofa in njegovih učencev, ter filatelistične in fotografske razstave. Glavna prireditev pa bo v sredo, 4 septembra, s prihodom in prvim ustvarjalnim dnem umetnikov v parku skulptur na Dežnem pri Makolah. Četrtek bo v znamenju ustvarjanja otrok iz okoliških osnovnih šol na trgu v Makolah, pričakujejo tudi strokovno komisijo, ki bo ocenila vsa nastala dela. Zaključek simpozija s podelitvijo priznanj vsem sodelujočim umetnikom in kristalnih plaket za najboljša umetniška dela s kulturnim programom in otvoritvijo razstave vseh nastalih umetniških del, bo v soboto, 7. septembra v dvorani krajanov v Makolah. (SP)