V minuti prebrala skoraj štiri tisoč besed!

17.01.2017

Državni prvakinji v hitrem branju Brina Poropat in Andreja Črešnar. (Foto: Aleksandra Grah in osebni arhiv Andreje Črešnar)

Si predstavljate, da v eni minuti preberete skoraj 4.000 besed? In obtem še razumete prebrano besedilo? To je uspelo državni prvakinji v hitrem branju, 13-letni Brini Poropat.

Popravila svoj lanski rekord
Mariborčanka Brina Poropat je na državnem tekmovanju v Murski Soboti zmagala v kategoriji JUNIOR, v eni minuti je prebrala 3928 besed in popravila svoj lanskoletni absolutni državni rekord, ki je bil pri 1874 besedah na minuto. Takrat smo jo poklicali, kaj je povedala, prisluhnite TUKAJ. Tekmovalci morajo prebrati tri besedila ter zatem odgovarjati na vprašanja, da dokažejo, da so brali z razumevanjem. Hitrostni bralci poudarjajo, da je pri hitrem branju potrebnega nekaj talenta, veliko pa je mogoče tudi natrenirati, saj obstajajo različne bralne tehnike. V kategoriji OTROCI je slavila Raja Novak, ki je brala s hitrostjo 1540 besed na minuto, v kategoriji ODRASLI pa je slavila Andreja Črešnar, učiteljica v OŠ Dramlje, sicer pa tudi pevka skupine Unikat. Prebrala je 510 besed na minuto. O podrobnostih je z njo poklepetal Kristijan Šmid. (AD)

Andreja Črešnar o hitrem branju
Štajerski val v sliki