V Mozirju bodo plezali na mlaj

30.04.2016

Bi si upali plezati po takšnem drevesu?

Jutri bomo pozdravili maj, ki je povezan tudi z mlaji. Krasijo praktično vsako vas. Prav posebno tradicijo pa imajo v Mozirju, kjer se najpogumnejši pomerijo v plezanju na mlaj. Preverite, kakšen je rekord.

Skoraj stoletna tradicija
Običaj postavljanja mlaja v Sloveniji sega skoraj sto let v zgodovino, natančneje v leto 1919. Takrat so mladi fantje, ki so se srečno vrnili iz prve svetovne vojne, postavili drog z okrašeno brezovo krošnjo v zahvalo za srečno vrnitev domov. Že vrsto let pri nas velja tradicija, da na vaseh ob prazniku dela postavijo mlaj. Nekatere vasi med seboj tudi tekmujejo, katera ima višji in lepši mlaj.

Že dvajsetič na vrh mlaja
Posebno tekmovanje v povezavi z mlaji imajo v Mozirju. Letos prirejajo že 20. tekmovanje v plezanju na mlaj. Žiga Deršek se je pogovarjal z vodjo tekmovanja Ivanom Slemenškom. O tem, kakšno tehniko uporabljajo plezalci, kako visoko je priplezal najpogumnejši in najspretnejši in kdo se prijavi na tovrstno tekmovanje, prisluhnite v spodnjem posnetku. Plezanje pa si lahko v živo ogledate to sobotno popoldne ob 17-ih v Mozirju. (PŽ)

ŽIga in Ivan Slemenšek o plezanju na mlaj
Štajerski val v sliki