maj 21, 2019

V planinski orientaciji so najboljši Poljčančani

Člani Planinskega društva Poljčane so najboljši planinci v državi. Na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju so postali državni prvaki v kar treh kategorijah, ob tem so osvojili še eno drugo mesto. Odlično so se izkazali tudi planinci iz Petrovč in s Polzele.

V PD Poljčane ima orientacija že več kot 40-letno tradicijo. Takole ponosno so se zmagovalci postavili pred fotografski objektiv. (Foto: Gvido Španring)

Inovativne naloge, natančni zemljevidi
Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje, ki je pod okriljem Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije, so tokrat gostili v Šoštanju, Velenju, Mozirju in Nazarjah, pomerilo se je 230 tekmovalcev iz vse Slovenije. Največji uspeh so dosegli člani Planinskega društva Poljčane, zmagali so v kategorijah B, C in E, torej učenci od 7. do 9. razreda (Jernej in Tine Rupnik in Jakob Čobec), srednješolci od 1. letnika do 18. leta (Klemen in Tajda Španring, Špela Belec in Žan Skerbiš) in člani nad 40 let (Klemen in Tajda Španring, Špela Belec in Žan Skerbiš). "Letošnje tekmovanje je izstopalo po inovativnih nalogah na kontrolnih točkah, na katerih smo se tudi veliko naučili od zelo informativnih kontrolorjev. Izpostavili bi dobro izvedeno preverjanje znanja prve pomoči s strani članov Gorske reševalne službe, zelo zanimivo je bilo tudi iskanje zakopane lavinske žolne, s čimer smo se nekateri srečali prvič. Pohvalili bi dobro narejene in popravljene zemljevide, ki so bili natančnejši kot običajno, razdalje med kontrolnimi točkami pa so bile včasih prevelike" so povedali državni prvaki iz Poljčan.

Člani PD Polzela so slavili v dveh kategorijah, Č in F. (Foto: Matjaž Žohar)

Najboljši na mednarodno tekmovanje
Naslov državnih prvakov je v naših krajih šel še v Petrovče in na Polzelo. Polzeljani so zmagovalci v kategoriji Č, mladi od 19. do 26. leta, ter v kategoriji F, družine. Osnovnošolci OŠ Petrovče, člani Planinskega društva Žalec, pa so državni prvaki v kategoriji A, učenci do 6. razreda osnovne šole. Dve ekipi Planinskega društva Poljčane in ena ekipa Planinskega društva Polzela bodo barve Slovenije zastopale na mednarodnem tekmovanju v planinski orientaciji, ki bo oktobra v Bosni in Hercegovini. (AD)