V Podčetrtku širijo mrežo defibrilatorjev

13.03.2016

Z defibrilatorjem lahko rešimo zastalo srce.

V občini Podčetrtek je trenutno na voljo devet defibrilatorjev. Mrežo naprav za reševanje življenj v primeru srčnega zastoja bodo še dopolnjevali, saj se zavedajo, da je hitra pomoč ključna za preživetje.

Občina naklonjena nakupu naprav
Zadnje naprave za reševanje življenj v primeru srčnega zastoja je občina pred dnevi namestila na sedežih gasilskih društev v Podčetrtku, Imenem in Polju ob Sotli. »Denar za nakup defibrilatorjev – eden stane dva tisoč evrov – smo zagotovili v občinskem proračunu. Nakupu teh naprav smo zelo naklonjeni. Toliko bolj, ker bomo za učinkovito izvajanje postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja v kratkem izobrazili vsa gasilska društa, pa tudi širšo javnost,« razlaga podčetrteški župan Peter Misja. Na občini želijo, da bi imeli vsi občani enake možnosti dostopa do naprave, s katero lahko rešijo življenje, zato nameravajo v mrežo defibrilatorjev vključiti še več krajev. Naslednji bo na vrsti Virštanj.

Za preživetje šteje vsaka sekunda
Gasilci, ki so pogosto prvi na kraju nesreče, pozdravljajo širitev storitev na tem področju. Zavedajo se, da je čas ključen za preživetje tistih, ki doživijo srčni zastoj. V takšnih primerih šteje vsaka sekunda, zato je takojšnja pomoč nujna. Kot poudarja predsednik PGD Podčetrtek Jernej Kovačič, je na podeželju zaradi oddaljenosti reševalnih enot, potreba po defibrilatorjih toliko večja. „Čas prihoda nujne medicinske pomoči v naš kraj je okoli deset minut, kar je občutno preveč za pomoč pri srčnem zastoju, zato je pomembno, da imamo tudi gasilci opremo, s katero lahko rešujemo življenja,“ razlaga Kovačič in dodaja, da bo z namestitvijo teh naprav na javnih krajih, posameznikom ob nenadnem zastoju srca omogočena hitrejša in učinkovitejša pomoč. Na spodnji fotografiji naprava v Imenem, ki so se je občani s poveljnikom gasilcev Romanom Šelekarjem še kako razveselili. (SP)
Štajerski val v sliki