maj 10, 2015

V Podčetrtku združili vino in čokolado

1. Festival vina in čokolade v Podčetrtku je presegel pričakovanja. Na srečanaju se je zbralo kar 50 ponudnikov in okoli 2500 ljubiteljev teh dveh žlahtnih dobrot.

Paleta izbranih vin in čokoladnih mojstrovin.

Za večjo prepoznavnost

"Glavni namen festivala je bil promocija turistične ponudbe Obsotelja in Kozjanskega in to nam je uspelo. V obiskovalcih smo vzbudili zanimanje za naša vina, čokolado in druge lokalne dobrote, pri razstavljalcih pa željo, da se nam prihodnje leto ponovno pridružijo«, ocenjuje predstavnik organizatorjev, direktor TIC-a Boštjan Misja. Predstavitve z degustacijami, čokoladnimi delavnicami in zabavno-glasbenim programom so pritegnile veliko obiskovalcev. Pomembno pa je, kot pravi Misja, da se je to odražalo tudi pri prodaji na stojnicah, kajti zadovoljni in prodajno uspešni ponudniki so temelj za uspeh festivala.

Prihodnost v vinsko-čokoladnem turizmu?

Navdušen nad odzivom je tudi razstavljalec in soorganizator festivala Matija Jagrič iz Hiše vin Emino. Prepoznava ga namreč kot izjemno priložnost za razvoj vinskega turizma. S sodelovanjem na tovrstnih prireditvah, znanjem in kakovostjo želijo v Hiši vin Emino narediti korak bliže vsem, ki živijo z vinsko trto. Pričakuje, da bo festival postal tradicionalen, kar bo za vinogradnike na tem območju dolgoročno izjemnega pomena. Da so tovrstni dogodki odlična priložnost za promocijo in odskočna deska za nove poslovne priložnosti se strinja tudi Urban Videtič, direktor in lastnik čokoladnice Syncerus iz Olimja. Ob tem ne skriva prizadevanj, da bi Podčetrtek postal središče čokolade, kot so nekoč bile Lesce na Gorenjskem. Prav tako v samem festivalu prepoznava ogromno priložnost za turistično promocijo kraja.

Županovo vino iz Pilštanja

So pa v sklopu festivala v Podčetrtku izbrali tudi županovo vino. Za naziv se je potegovalo šest vinarjev, strokovno komisijo pa je s svojo aromo in žlahnostjo najbolj prepričala bela zvrst - Virštanjčan vinarja Edija Kolarja iz Pilštanja. Naziv Naj vinska hiša je prejela Hiša trt, vina in čokolade Kunej iz Brestanice, naziva Naj čokoladnica pa so se razveselili v družinskem podjetju Čokoladni atelje Dobnik iz Žalca. (SP) 

Podrobneje o vtisih in pomenu prireditve so za Štajerski val spregovorili organizatorji in razstavljalci Boštjan Misja, Urban Videtič in Matija Jagrič. V pogovoru s Snežano Prebil jim lahko prisluhnite na spodnjih povezavah.

Datoteke

BOŠTJAN MISJA O VTISIH IN NAČRTIH

URBAN VIDETIČ O UTRIPU PRIREDITVE

MATIJA JAGRIČ O POMENU FESTIVALA