V Podsredi proslavili Praznik kozjanskega jabolka

10.10.2015

Tekmovanje v peki »štrudla« je postalo nepogrešljiv del prireditve.

Praznik kozjanskega jabolka v Podsredi je kljub slabemu vremenu privabil veliko obiskovalcev. Na okoljskem sejmu so predstavili številne domače dobrote in rokodelske izdelke, pritegnil je tudi raznolik spremljevalni program.

Zmanjkalo prostora za stojnice
Na sejmu, ki ga je odprla ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, se je zbralo 175 razstavljalcev s Kozjanskega in iz drugih delov Slovenije. Vsem zainteresiranim za predstavitev na osrednji prireditvi Kozjanskega parka zaradi prostorskih omejitev tudi letos niso mogli ustreči. Kot je bilo slišati na sprehodu med stojnicami, so bili sejmarji zlasti v soboto ob množičnem obisku Podsrede s prodajo izjemno zadovoljni, v nedeljo so zaradi deževnega vremena in slabšega obiska prodali bistveno manj. Obiskovalce, prišli so iz vse Slovenije, je ob sejemski ponudbi pritegnil tudi zanimiv spremljevalni program, v katerem so se predstavile številne skupine  - od mažoretk, ljudskih pevcev in godcev, harmonikarjev do folklornih skupin, skupaj več kot 200 nastopajočih. Med drugim so precej pozornosti vzbudile razstave gob, starih sort jabolk in kamnin Kozjanskega.

Carjevič leta Franc Kostanjšek
Na prireditvi so med drugim že sedmič podelili naziv Carjevič leta, ki si ga je za najbolje vzdrževani sadovnjak prislužil Franc Kostanjšek iz Podsrede. Kot je povedal, so za travniške sadovnjake začeli intenzivneje skrbeti šele v zadnjih letih: »V preteklosti smo naredili nekaj napak, saj smo opuščali skrb za travniške sadovnjake, v zadnjih petnajstih letih pa smo jih uspeli ponovno oživiti. Ob tem smo nedavno zasadili še okoli hektar velik nov nasad starih sort jablan. Za oživljanje te dejavnosti ima velike zasluge prav Kozjanski park,« pripoveduje Kostanjšek. Za prihodnost kozjanskega jabolka se po njegovih besedah torej ni bati. Veseli ga tudi dejstvo, da je za sadjarje na Kozjanskem ena najobilnejših letin zadnjih desetletij.

Štrudl mojstrici in najdaljši olup
Precej pozornosti je med obiskovalci pritegnilo tradicionalno tekmovanje v peki »štrudila« in najdaljšem jabolčnem olupu. "Štrudl" mojstrici sta tokrat postali članici Društva kmetic Ajda, Stanka Alegro in Fanika Vajdič. Slednja pravi, da se poleg dobrih sestavin, skrivnost recepta skriva v dolgoletnih izkušnjah in ljubezni do kuhanja. Z najdaljšim, kar 5,35 metra dolgim jabolčnim olupom pa se je znova izkazal Martin Magdalenc iz Žegra pri Prevorju. Na tekmovanju je zmagal že tretjič. Za uspeh sta po njegovem ključna dobro izbrana jabolko in nož ter seveda precejšnja mera potrpežljivosti in vztrajnosti. V spodnji galeriji foto utrinki s Praznika kozjanskega jabolka, kjer je svojo stojnico imel tudi Štajerski val. Prav tako sta Andreja Kukovič in Davor Pušnik spekla odličen jabolčni "štrudl". Na spodnjih povezavah so o prazniku spregovorili direktor Kozjanskega parka Teo Hrvoje Oršanič, županja Kozjega Milenca Krajnc in ministrica Irena Majcen, prisluhnete pa lahko tudi odzivom razstavljalcev in obiskovalcev. (SP)

Vtisi razstavljalcev

Obiskovalci o sejmu

Irena Majcen o delu parka

Milenca Krajnc o pomenu praznika

Teo Hrvoje Oršanič o prazniku
Štajerski val v sliki