V Podsredi želijo paviljon s svetovne razstave Expo

23.09.2015

Odločitev o novem lastniku paviljona bo padla na javni dražbi.

Javni zavod Kozjanski park iz Podsrede se zanima za nakup slovenskega paviljona s svetovne predstavitve na Expu v Milanu. Po besedah direktorja parka Tea Hrvoja Oršaniča bi bil paviljon dobrodošla novost za celotno območje Obsotelja in Kozjanskega.

Za večjo turistično prepoznavnost
»Občina Kozje z gradom Podsreda je ena bolj obiskanih turističnih točk tega območja. Paviljon bi bil za turiste le še dodatna popestritev. V njem bi lahko na zanimiv način predstavili lokalni utrip tega biosfernega območja,« pojasnjuje Oršanič. Dobrih 80 metrov dolg in 15 metrov širok paviljon, katerega najvišja točka sega do desetih metrov, je v celoti narejen iz lesa in stekla. To sta elementa, ki pomembno zaznamujeta tudi območje Kozjanskega parka. "Objekt je arhitekturni presežek, ki bi se lepo vklopil na obrobje Podsrede. Umestili bi ga izven starega trškega jedra, tako ne bi z ničemer okrnil arhitekture tega starodavnega trga,« razlaga Oršanič.

Bo pridobitev plačala občina?
V Kozjanskem parku priznavajo, da denarja za tako željeno novost nimajo, vse upe za zagotovitev finančnih virov zato polagajo na občino Kozje. Županja Milenca Krajnc je potrdila, da občinska uprava zamisel parka podpira, finančne zmožnosti za njeno uresničiitev pa še proučuje. Končna višina naložbe je sicer še neznanka, a se tako v parku kot na občini zavedajo, da bi bila nakup in postavitev paviljona precejšen finančni zalogaj. Država je v objekt, ki so ga zasnovali Sono arhitekti, zgradili pa v podjetju Lumar, vložila 1,8 milijona evrov. Zanj vlada precej zanimanja. Ali bo res stal v Podsredi, bo znano po javni dražbi, ki naj bi jo vlada izvedla po koncu Expa. Podrobnostim prisluhnite v spodnjem posnetku. (SP)

Teo Hrvoje Oršanič o paviljonu
Štajerski val v sliki