januar 27, 2016

V Pokrajinskem muzeju Celje lani več obiskovalcev

V Pokrajinskem muzeju Celje so minulo leto izpolnili zastavljene cilje. Kljub krizi, ki jo zadnja leta občutijo kulturne ustanove, jim je uspelo povečati število obiskovalcev. Lani si je muzejske zbirke ogledalo okoli 85 tisoč obiskovalcev, tako domačih kot tujih.

Pokrajinski muzej Celje je lani obiskalo okoli 85 tisoč obiskovalcev.

2015 tudi leto novosti
Ob večjem številu obiskovalcev so v Pokrajinskem muzeju Celje lani povečali tudi prihodke z naslova pobranih vstopnin, vodstev po muzeju in izvedenih muzejskih delavnic. Obiskovalci so si največkrat ogledali razstavišče Celeia – mesto pod mestom, razstavo Grofje Celjski, prav tako priljubljena ostaja Kulturnozgodovinska zbirka z znamenitim Celjskim stropom v Stari grofiji. Skupaj z restavratorskim centrom Zavoda za varstvo kulturne dediščine so začeli pripravljati konzervatorski načrt za restavriranje te evropske mojstrovine. Njegova obnova naj bi stala okoli 200 tisočakov. V muzeju upajo, da bodo s pomočjo Ministrstva za kulturo lahko zbrali potrebni denar. Minulo leto je minilo tudi v znamenju nekaterih novosti. Ob 500. obletnici Slovenskega kmečkega upora so postavili razstavo Kri bo tekla za svobodo zlato, ki so jo dopolnili s spominsko ploščo na obzidju pri Vodnem stolpu. V Osrednji knjižnici Celje so postavili razstavo o rimski kanalizaciji, Glavni trg pa odslej krasi kopija rimskega mozaika iz hiše, ki je stala na tem mestu. Muzej se je v letu 2015 prvič preizkusil tudi v organiziranju žive zgodovine na Knežjem dvoru. Obiskovalci so si lahko ogledali utrip srednjeveške tržnice in življenje v vojaškem taboru.

Tudi letos pestro muzejsko dogajanje
Tudi letošnje leto bo v Pokrajinskem muzeju Celje v znamenju novih razstav. Obeta se končna postavitev stalne arheološke razstave Od šivanke do zvezd, ki bo predstavila življenje v antični Celeii. Svoje mesto bo dobilo tudi eno najpomembnejših arheoloških najdišč v Celju – reka Savinja. Muzejsko zbirko bo popestrila občasna razstava Kako so razgrabili dediščino Grofov Celjskih ob 560. obletnici izumrtja družine Celjskih. Pripravljajo tudi spominsko razstavo o življenju Thee Schreiber Gammelin, ki je pred 85 leti prišla v Celje in ob Almi Karlin ostala do svoje smrti. Na razstavi bo prvič prikazan njen slikarski opus, ki je širši javnosti manj znan, saj jo večina pozna le kot tajnico in prijateljico svetovne popotnice. V Pokrajinskem muzeju ne bodo pozabili niti na 170. obletnico prihoda Južne železnice v Celje. Obeležili jo bodo skupaj s slovenskimi in avstrijskimi železnicami. (NS)