julij 5, 2018

V poletje po angleško

Učenci OŠ Šmarje pri Jelšah te dni preživljajo na angleškem kampu, na katerem jih učijo naravni govorci angleščine. To je prvi takšen kamp na šmarski šoli. Pobudnici Martina Krašovic in Monja Šalamon sta idejo zanj dobili v Kranju, kjer kampe prirejajo že več let. Za pravo angleško izkušnjo 54 prijavljenih otrok skrbi šest učiteljev iz angleškega Norwicha, od koder prihaja šola angleščine The English Experience, ki poletne kampe prireja tudi drugod po Evropi in svetu.

Angleški učitelji so zadovoljni z znanjem učencev, ki so vsak dan kampa manj sramežljivi, ko pride do govora v tujem jeziku.

Naš čudoviti svet
Nekateri šmarski učenci so se to leto v šolske klopi vrnili veliko prej kot druga poletja. Vendar pa je njihovo poletno učenje na angleškem kampu vseeno malo bolj sproščeno kot čez šolsko leto. Učenci spoznavajo različne države, saj je tema letošnjega kampa Naš čudoviti svet. »Vsak razred je poimenovan po drugi angleško govoreči državi. Učimo se o Združenem kraljestvu, Avstraliji, ZDA in Irski – o njihovi kulinariki, navadah in običajih, pa tudi o oblačilih, potovanjih, prostem času in počitnicah,« našteva Sophia Cliff. Učence so že pred začetkom kampa razdelili po starosti in predznanju jezika. Najmlajši tako angleščino večinoma spoznavajo preko pesmi, pri starejših pa se osredotočajo bolj na prosti govor in širjenje besedišča. »Na začetku smo s preizkusi preverili, kako jim gre angleščina in katere so njihove najpogostejše napake, saj slovenski otroci delajo drugačne napake kot na primer italijanski,« pojasnjuje Clifffova in dodaja, da se trudijo, da je delo v razredu čim bolj razgibano. Tudi zato so uram angleščine dodali še šport, gledališko igro in umetnost, seveda vse v angleščini.

Za podiranje preprek
Gostujoči učitelji pravijo, da se v Sloveniji dobro počutijo. »Močno so pohvalili urejenost in opremljenost šole, postrežbo šolske kuhinje in prijaznost šolskega osebja, zelo so zadovoljni tudi s prijaznostjo članov gostujočih družin,« pravi Martina Krašovic. Učitelji namreč v času kampa živijo pri družinah nekaterih udeležencev. Tako sami bolj pristno doživijo kraj, kjer poučujejo, veliko pa je prednosti tudi za otroke družin, ki so jih sprejele. »Otroci postanejo bolj samozavestni, ker učitelje spoznajo še v drugačnem okolju. Res se pozna napredek pri pogumu in angleščini,« opaža Sophia Cliff. Poleg tega pa si otroci tako širijo obzorja in vidijo, »da obstajajo ljudje, ki govorijo druge jezike, da so to krasni ljudje ter da se začnejo podirati prepreke, ki jih otroci morda dobijo tekom življenja,« pravi Marija Šilec, ena od gostiteljic.

Učenci vsak dan bolj pogumni
Učitelje zelo veseli prav to, da so otroci iz dneva v dan bolj samozavestni, ko se sporazumevajo v angleščini, in več govorijo sami. »Za prvo leto smo lahko zelo zadovoljni, ampak glavno je mnenje učencev. Ker so navdušeni, mislim, da bomo kamp ponovili, in upam, da bo število prijavljenih otrok še večje,« pravi ravnatelj Mitja Šket. Kako kamp doživljajo otroci, pa s prve roke preverite v spodnjih posnetkih in na nekaj utrinkih, ujetih v fotografije. (TMG)

Datoteke

Kaj je učencem na kampu najbolj všeč

Otroci o angleških učiteljih