september 14, 2019

V Poljčanah obnovili edinstven kozolec

V Poljčanah so odprli prenovljen kozolec Čreti. Kozolec je toplar in velja za kulturni spomenik lokalnega pomena, saj je edini takšen, ki se je v širši okolici ohranil. Zdaj ga želijo vključiti v turistično ponudbo občine.

Kozolec Čreti postaja nov element poljčanske turistične ponudbe. (Foto: Štajerski val)

Nekoč je bilo toplarjev, podobnih poljčanskemu, veliko. Zaradi spreminjanja načina kmetovanja so jih ljudje počasi začeli opuščati. Čreti je tako edini takšen kozolec, ki se je v širši okolici ohranil. Kljub temu ga je zob časa močno načel. O preteklosti dotrajanjega kozolca Klavdija Majer s poljčanske občine pravi:

Kozolec je občina lani odkupila in ga obnovila s pomočjo smernic Zavoda za varstvo kulturne dediščine Maribor. Obnove se Majerjeva spominja tako:

Kakšna je prihodnost?
Kozolec bo zdaj postal del turistične ponudbe poljčanske občine. K temu bodo pripomogle tudi pridobitve, ki so spremljale njegovo obnovo. Med drugim so mu dodali vodovodni priključek, poljsko stranišče in priključek za elektriko za potrebe prireditev. Uredili so dve interpretacijski točki o naravni in kulturni dediščini ter v dveh jezikih pripravili brošuro Vodnik po poteh naravne in kulturne dediščine, kar bodo dopolnili s turistično spletno stran občine, ki še nastaja. Kako pa bodo kozolec vključili v turistično ponudbo?

Celotna vrednost naložbe ureditve kozolca, njegove okolice in njegova vključitev v turistično ponudbo je stala skoraj 82.000 evrov, od tega so pridobili 55.000 evrov evropskega denarja. (TMG)

Galerija slik