november 15, 2017

V prenovljeni Kašči Šmarje občutno večji obisk

Posodobljena zadružna trgovina Kašča Šmarje, ki se od marca ponaša z dobrotami s kozjanskih in obsoteljskih kmetij, je po dobrem obisku sodeč med ljudmi vse bolj priljubljena. Naraslo je tudi povpraševanje po njihovi žlahtni kapljici iz Hiše vin Emino. 

Direktor Kmetijske zadruge Šmarje Vinko But ob vse boljšem zanimanju za njihove izdelke ne skriva zadovoljstva.

Domača hrana glavni magnet Kašče
Minilo je dobrega pol leta, odkar je Kmetijska zadruga Šmarje prenovila trgovino Kašča v Šmarju pri Jelšah. Ob novi podobi njihove najstarejše zadružne trgovine je obiskovalcem na voljo tudi osvežena ponudba z domačimi izdelki iz Obsotelja in Kozjanskega ter produkti njihovih zadružnikov.  Kot kaže, se je novost izkazala za dobro potezo, saj novo trgovino obišče več ljudi. "Smo zadovoljni, saj se nam je promet v trgovini povečal za skoraj 30 odstotkov. Mislim, da so zadovoljne tudi naše stranke in naši lokalni dobavitelji“, ne skriva zadovoljstva direktor Vinkor But. Kot izpostavlja, je posebnost trgovine, da lahko vsak potrošnik preveri, od kod prihaja hrana na policah. V Kašči Šmarje prodaja 30 ponudnikov lokalnih izdelkov in pridelkov. Ob tradicionalnih domačih živilih v Kašči zagotavljajo tudi domače meso, posebna zanimivost je sveže mleko, ki si ga lahko kupec sam nalije v plastenko ali steklenico.

Hiša vin Emino z izjemno kakovostim letnikom
So pa v Kmetijski zadrugi Šmarje zelo zadovoljni tudi z novim letnikom vin, ki so jih pridelali v njihovi Hiši vin Emino v Imenem. Letos je klet od okoliških vinogradnikov odkupila slabih 300 tisoč ton grozdja. V sode se je tako steklo okoli 200 tisoč litrov vina. Čeprav bo žlahtne kaplice zaradi spomladanske pozebe manj kot v najbolj plodnih letih, bo nov letnik izjemno kakovosten. "Zagotovili smo si dovolj količin grozdja, sladkorne stopnje so bile nadpovprečne, tako da je vinski letnik 2017 nadpovprečen," ocenjuje direktor But in dodaja, da nova vina prinašajo visoka pričakovanja, ki so jih upravičili z lanskim letnikom na domačih in tujih ocenjevanjih vin. Že drugo leto zapored so na največjem svetovnem ocenjevanju vin Decanter v Londonu prejeli bronasti priznanji za sauvignon in chardonnay ter priznanja na Vinu Ljubljana, letnik pa je bil v celoti razprodan. Da kupci vse bolj cenijo vinsko kapljico Hiše vin Emino priča tudi podatek, da je v prvih desetih mesecih letos prodaja njihovih vin v primerjavi z enakim obdobjem lani narasla za več kot deset odstotkov. (SP)