april 10, 2019

V pričakovanju 29. Šentjurjevega

V Šentjurju se konec tedna začenja tradicionalno Šentjurjevo. Prireditev, ki bo znova postregla z bogato bero kulturnih, glasbenih, rekreacijskih in drugih dogodkov, bo dogajanje v mestu popestrila vse do začetka maja. Šentjurčani obljubljajo, da bo vsak našel kaj zase.

Letošnje Šentjurjevo bo od 12. aprila do 2. maja, vmes ga bodo le za kratek čas prekinili velikonočni prazniki. (Foto: Radio Štajerski val)

Pestro dogajanje in novost
Letošnje Šentjurjevo bo že 29. po vrsti. Po besedah šentjurskega župana Marka Diacija je prireditev po tolikih letih med občani in drugimi obiskovalci dobro uveljavljena. 

Šentjurjevo se bo začelo že ta petek, vrhunec, ko bo po tradiciji najbolj pestro, pa bo v soboto. Direktor Razvojne agencije Kozjansko Jure Raztočnik našteva dogodke, napoveduje pa tudi novost:

Zaradi velikonočnih praznikov bodo Šentjurjevo tokrat malce prekinili, nato pa se znova obeta pestro dogajanje, pravi Raztočnik:

2019 je Malgajevo leto
Sicer pa so letošnje leto v Šentjurju poimenovali kar Malgajevo leto. Mineva namreč 100 let od smrti Franja Malgaja, znamenitega Šentjurčana in borca za severno mejo. Od maja do novembra se bo zvrstilo veliko dogodkov in prireditev. Direktorica Knjižnice Šentjur Tatjana Oset.

Prvi dogodek Malgajevega leta bo 5. maja, ko pripravljajo Koroški dan – osrednjo akademijo ob začetku Malgajevega leta. Franju Malgaju se bodo med drugim poklonili še z odprtjem razstave v Galeriji Zgornji trg in predstavitvijo stripa Franjo Malgaj. Zanimiv bo tudi medgeneracijski pohod po poti rojaka Franja Malgaja. Judita Methans Šarlah iz šentjurske občine pravi:

Prihajajoči dnevi, tedni in meseci torej v Šentjurju prinašajo veliko zanimivega dogajanja, ki se bo v petek začelo s Šentjurjevim. Podrobnejši program najdete TUKAJ. (NS)