maj 18, 2018

V Rogaški Slatini Demenci prijazna točka

V Pegazovem domu v Rogaški Slatini odslej deluje Demenci prijazna točka. Z njo bodo v lokalnem okolju širili razumevanje o tej kronični možganski bolezni, osebam z demenco in njihovim svojcem pa nudili informacije in pomoč, ki jo potrebujejo.

V Demenci prijazni točki v Pegazovem domu bodo za informacije in pomoč na voljo zaposleni doma. (Foto: Pegazov dom Rogaška Slatina)

Bolezen je v porastu
Demenci prijazno točko so v slatinskem domu za starejše odprli v okviru projekta „Za demenci prijazno skupnost", ki ga vodi Slovensko združenje za pomoč pri demenci - Spominčica – Alzheimer Slovenija. Pomoč v točki v Pegazovem domu bodo nudili tamkajšnji zaposleni, ki jih na tem področju izobražujejo že dolga leta, saj se z demenco srečujejo pri vsakodnevnem delu. Po besedah direktorice Kristine Kampuš je ta bolezen med stanovalci njihovega doma v porastu, prav tako je vedno bolj prisotna v lokalni skupnosti. „Demenca je v porastu, za njo zbolevajo tudi mlajši, kar je delno posledica našega načina življenja, ki je bistveno drugačno, kot je bilo 50 in več let nazaj. Zato je prav, da smo osveščeni o tem. Izpostavila bi zlasti službe, ki ljudem nudijo različne storitve, denimo pošte, banke, trgovine, tudi policijske postaje. Ljudje z demenco v prvi in drugi fazi so še vedno uporabniki teh storitev in če uslužbenci na drugi strani prepoznajo znake demence pravočasno, je veliko lažje pomagati takrat, ko pride do stiske ali težave,“ razlaga Kampuševa.

Kje so Demenci prijazne točke?
Mreža Demenci prijaznih točk vključuje organizacije, kot so urad Varuha človekovih pravic, zdravstvene ustanove, policijo, gasilce, lekarne, centre za socialno delo, domove starejših občanov, večgeneracijske in medgeneracijske centre, pošte, banke, trgovine, tudi cerkve in župnišča. Zaposleni na teh točkah ljudem z demenco, njihovim svojcem in drugim nudijo informacije, kako prepoznati prve znake demence, kako komunicirati z osebami z demenco in kam jih usmeriti po nadaljnjo pomoč, ko se osebe izgubijo in ne vedo, kje so. Za to so usposobljeni in imajo vse potrebne informacije. O novi točki za pomoč pri demenci v spodnjem posnetku prisluhnite še Kristini Kampuš, direktorici Pegazovega doma v Rogaški Slatini. (NS)

Galerija slik

Datoteke

KRISTINA KAMPUŠ O NOVI DEMENCI PRIJAZNI TOČKI V PEGAZOVEM DOMU