maj 30, 2018

V Rogaški Slatini ena najsodobnejših lekarn

Celjske lekarne so v torek popoldne po več letih prizadevanj vendarle odprle prenovljeno enoto v Rogaški Slatini. Čeprav je lekarna pri zdravstvenem domu uporabnikom na voljo že dve leti, se lahko odslej lahko pohvali še z najsodobnejšo opremo in tehnologijo.

Lekarna v Rogaški Slatini je ena najmodernejših, s katerimi se lahko pohvalijo Celjske lekarne. (Foto: Radio Štajerski val)

Pot je bila dolga
Prizadevanja za novo lekarno v Rogaški Slatini so se začela že pred desetimi leti, ko so po besedah direktorice Celjskih lekarn Lilijane Grosek ugotovili, da so potrebe prevelike in da stari prostori ne ustrezajo več vsem zahtevam in pogojem dela. Lekarno, kakršna je danes, so v novogradnji na Celjski cesti postopno urejali zadnji dve leti. »Začeli smo z delom za izdelke brez recepta, medicinsko kozmetiko in podobno. Potem, ko smo pridobili vsa dovoljenja, ki so potrebna za takšno delovanje lekarne, pa smo se v začetku tega leta preselili še v del, kjer zagotavljamo zdravila na recept,« razlaga Lilijana Grosek in dodaja: »Ker je šlo za novogradnjo, smo morali upoštevati vsa mogoča pravila in pogoje, zato se je velikokrat zataknilo. Potrebno je bilo veliko potrpljenja, predvsem pa sodelovanja, tako z Občino Rogaška Slatina, našim javnim zavodom, občinami soustanoviteljicami in ostalimi partnerji v javnozasebnem partnerstvu.«

Zakaj je tako sodobna?
Nova slatinska lekarna uporabnikom omogoča večjo zasebnost pri obravnavi in izdaji zdravil. Zlasti zdraviliškim gostom je odslej bolj dostopen del za izdajo zdravil brez recepta. Sodobno opremljeni so tudi prostori za pripravo zdravil za posamezne bolnike, zato bo ta lekarna po besedah Grosekove tudi nekakšen regijski center za izdelavo bolj zahtevnih zdravil. Lekarna je opremljena z robotsko tehnologijo, ki omogoča avtomatsko skladiščenje in prinašanje zdravil, ima pa tudi urejevalnik vrste oziroma vrstnega reda uporabnikov. V lekarni so poleg vodje Stanislava Lukića zaposleni še specialistka klinične farmacije, šest farmacevtov, sedem farmacevtskih tehnikov in tri sodelavke za administrativno tehnična opravila. Prostori lekarne so v pritličju in kleti skupaj veliki okoli 400 kvadratnih metrov. Oprema in tehnologija, ki je v njih, je stala okoli 360.000 evrov.

Kotiček za farmacevtsko dediščino
Lekarniška dejavnost v Rogaški Slatini ima bogato, okoli 50-letno tradicijo, ki je deloma na ogled tudi v novih prostorih. Celjske lekarne so namreč skupaj z Muzejem novejše zgodovine Celje v posebnem kotičku uredile prostor, v katerem so stara lekarniška oprema in pripomočki, ki pripovedujejo o bogati lekarniški zapuščini. Kako je videti, preverite v galeriji, v spodnjem posnetku pa o novi lekarni prisluhnite tudi direktorici Celjskih lekarn Lilijani Grosek. (NS)

Galerija slik

Datoteke

Direktorica Celjskih lekarn Lilijana Grosek o novi slatinski lekarni