september 10, 2020

V Rogaški zbirajo podpise za referendum o stolpu

V Rogaški Slatini od danes zbirajo podpise za referendum, na katerem bi občani odločali o uveljavitvi odloka prostorskega načrta, ki med drugim predvideva postavitev razglednega stolpa Kristal na območju nekdanjega mizarstva. Pobudnica je Eva Žgajner, ki mora zbrali okoli 500 overjenih podpisov.

Ob nekdanjem mizarstvu naj bi občina Rogaška Slatina postavila 106 metrov visok stolp. Občanka želi referendum, od danes zbira podpise. (Foto: Štajerski val)

Zakaj referendum?
Danes je prvi dan zbiranja podpisov za razpis referenduma o uveljavitvi Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje P3 z okolico (ZD7) v Rogaški Slatini, ki ga je Občinski svet Občine Rogaška Slatina sprejel na julijski seji. Med drugim opredeljuje gradnjo 106 metrov visokega razglednega stolpa Kristal, ki ga želi občina postaviti na območju nekdanjega mizarstva. Spomnimo, pobudo za referendum je skupaj s skupno volivcev oddala občanka Eva Žgajner. Kot je povedala na današnji novinarski konferenci, meni, da bi stolp Kristal nepovratno vplival na videz kraja, da je njegova lokacija neustrezna in da ni skladen s turistično strategijo slatinske občine. Prav tako pravi, da ni znana točna cena gradnje in vzdrževanja stolpa ter koliko turistov bi dejansko privabil, pa tudi, da s postavitvijo stolpa ne bi bilo urejeno celotno območje starega mizarstva, saj da je ureditev zastavljena z zasebnim partnerjem, Antonom Škrablom, ki je tam napovedal gradnjo 400 milijonov evrov vrednega Evropskega orglarskega centra, kar pa da je obstalo. Žgajnerjeva pravi:

Prav tako meni, da so v občini drugi projekti, ki jih občani bolj potrebujejo.

Pobudnica referenduma je skupaj z nekaj podporniki svoje razloge za referendum predstavila na današnji novinarski konferenci. (Foto: Štajerski val)

Zbrati mora okoli 500 podpisov
Za nadaljevanje postopka mora pobudnica referenduma zdaj zbrati podpise. Zbiranje podpisov, ki poteka od danes pa do 15. oktobra, so podprle tudi stranke SD, ki ima mesto tudi v slatinskem občinskem svetu, ter Piratska stranka in Dobra država. Če bo Žgajnerjeva do 15. oktobra zbrala overjene podpise vsaj 5 odstotkov volivcev v občini, kar pomeni okoli 500 podpisov, bodo o njeni pobudi odločali občinski svetniki. Občani lahko svoj podpis oddajo na krajevnem uradu ali upravni enoti, v času uradnih ur, ali v elektronski obliki. Podrobnosti za vse, ki želijo oddati svoj podpis, so zbrali TUKAJ.

Prihodnji teden se v Rogaški Slatini obeta še ena novinarska konferenca, na njej bo razloge za postavitev stolpa predstavil župan Branko Kidrič. (TMG)