V Rogatcu dresurna tekma na državni ravni

16.08.2015

Jezdeci Konjeniškega kluba Strmol se bodo v dresurni tekmi na državni ravni pomerili prvič.

Pod okriljem Konjeniškega Kluba Strmol in Konjeniškega društva Pesnica je v Rogatcu državna tekma v dresurnem jezdenju. Priložnost za predstavitev bodo dobili tudi najmlajši, ki se bodo pomerili v vodenem jahanju.

Dresurno jezdenje prvič v tej regiji
To je prva dresurna tekma na območju Obsotelja in Kozjanskega. Po besedah podpredsednice Konjeniškega kluba Strmol Linde Madarasi je šolanje konja za tekmovanje je izredno dolgotrajno in zahteva veliko znanja ter potrpežljivosti. »Gre za disciplino, ki izšola tako konja kot jahača. V osnovi je šlo za spretnost jezdeca, da preko treninga izboljša konjevo nosilno moč in njegove spretnosti, danes pa je cilj dresure harmonija med obema in razvoj konja v zadovoljnega športnika,« razlaga Madarasijeva. Jahači bodo tako odjezdili po glasbi predpisano nalogo, ki vključuje elemente različnih zahtevnosti. V petih kategorijah se bodo pomerili tekmovalci iz vse Slovenije, med njimi bo kar nekaj domačih konjenikov.

Za popestritev vodeno jahanje za otroke
Aktivno udeležbo na turnirju so omogočili tudi najmlajšim bodočim jahačem. Konjeniki, stari od štiri do deset let, se bodo pomerili v vodenem jezdenju. Disciplina, ki je po svetu že precej uveljavljena, je pri nas šele v povojih. Za otroke ima številne pozitivne učinke. »Otroci se lahko prvič soočijo s predstavitvijo ponija in se seznanijo s tekmovalnim konjeništvom, ob tem pa pridobijo tudi čut za disciplino in odgovornost. Mladi jahači namreč v sklopu tekmovanja predstavijo svoje konje, ki jih sami uredijo in negujejo, sodniki pa v vsakem krogu tekmovalcev izberejo najlepše urejenega ponija ter podelijo posebno nagrado za kategorijo PIMP MY PONY," pojasnjuje Linda Madarasi. Dogodek je prijetno doživetje tako za tekmovalce kot obiskovalce. Izkoristijo ga lahko tudi za ogled okoliških znamenitosti. Tekma je v KK Strmol, ki je vpet v pokrajinski park, v neposredni bližini dvorca Strmol in največjega etnološkega muzeja na prostem v Sloveniji. Ta ima prost vstop za vse obiskovalce tekme. (SP)

 
Štajerski val v sliki