julij 3, 2019

V Rogatcu so proti pogodbeni pošti

Pošta Slovenije v luči racionalizacije nadaljuje reorganizacijo poštnih storitev v manjših krajih. Pogodbeno pošto želi vzpostaviti tudi v Rogatcu, kjer pa si prizadevajo, da bi pošta tudi v bodoče ostala v sedanji organizacijski obliki.

V Rogatcu si želijo ohraniti zdajšnji način delovanja pošte. (Foto: Štajerski val)

Pošta Slovenije: odpiralni čas bo daljši
Zaradi spremenjenih življenjskih navad uporabnikov poštnih storitev in razvoja informacijske tehnologije je obseg storitev na slovenskih poštah vse manjši. Zmanjševanje opravljenih storitev Pošta Slovenije ureja s spremembami delovnih časov pošt in s preoblikovanjem stalnih pošt v premične ali pogodbene pošte. Pogodbeno pošto bi zaradi manjšega obsega storitev vzpostavila tudi v Rogatcu. "Poglavitna značilnost pogodbene pošte je v tem, da se sicer majhen obseg poštnih storitev združi z dejavnostjo (trgovskega, turistično-informacijsko, lekarniško …) drugega gospodarskega subjekta oz. pogodbenika. Združitev dejavnosti omogoča doseganje ekonomske vzdržnosti gospodarskega subjekta, ki združuje dejavnosti, hkrati pa odpira nove poslovne priložnosti, kot so povečanje števila strank," navajajo na Pošti Slovenije in dodajajo, da je takšen model delovanja zelo primeren tudi za uporabnike poštnih storitev, saj je odpiralni čas pogodbene pošte, ki opravlja druge dejavnosti, lahko precej daljši, poštne storitve pa dostopnejše.

Rogatčani za ohranitev sedanje pošte
Občina Rogatec in tamkajšnji občinski svet se z namero Pošte Slovenije ne strinjata in želita, da delovanje Pošte Rogatec tudi v bodoče ostane v sedanji organizacijski obliki. Kaj bi pomenilo preoblikovanje pošte v pogodbeno pošto, razlaga rogaški župan Martin Mikolič:

Pogodbena pošta naj bi sicer po zagotovilih Pošte Slovenije nudila celoten nabor univerzalne poštne storitve, storitve plačilnega prometa, vplačila na osebne račune NKBM in izplačila s teh računov, prav tako bi bilo zagotovljeno izročanje pošiljk ter prodaja nekaterih artiklov. Kljub temu imajo po besedah Mikoliča na občini nekatere pomisleke:

Rogatčani zato upajo, da bodo ohranili pošto v sedanji obliki. A zadnjo besedo bodo imeli na Pošti Slovenije. Kdaj bodo sprejeli odločitev, ni znano. (SP)