avgust 5, 2019

Težki tovornjaki na mejah - v Rogatcu proti izjemam

V občinah Rogatec in Bistrica ob Sotli je bilo po junijski omejitvi tranzitnega prometa težkih tovornih vozil na mejnih prehodih manj prometa. Z avgustom sta Slovenija in Hrvaška sprejeli nekaj izjem, s katerimi sta znova sprostili promet tovornjakov. V Rogatcu so proti.

V občini Rogatec si želijo, da bi bilo izjem pri omejitvah tranzitnega prometa tovornjakov čim manj. (Foto: Pixabay)

Zaradi izjem spet povečan promet
Nekatere občane Rogatca naj bi v zadnjih dneh zmotilo povečano število težkih tovornih vozil preko mejnega prehoda Dobovec. Slovenija in Hrvaška sta namreč omilili omejitev tranzitnega prometa težkih tovornih vozil na mejnih prehodih, ki je začela veljati 1. junija letos. Na mejnih prehodih Dobovec in Bistrica ob Sotli tako velja izjema za prevoznike s sedežem, nakladom, dokladom ali razkladom na območju Krapine in Zagorja. Sprostitev prometa naj bi se že odražala v povečanju števila tovornjakov, kar najbolj občutijo občani, ki živijo ob prometno precej obremenjenih cestah. Občinski svet občine Rogatec je zato na zadnji seji sklenil, da izjem, ki jih je uvedla država, ne podpira, razlaga rogaški župan Martin Mikolič:

Na slovenskem infrastrukturnem ministrstvu so ob sprejemu dogovora s Hrvaško ocenili, da spremembe prometne ureditve ne bodo bistveno vplivale na kakovost življenja ob mejnih prehodih.

Izjeme tudi v Petišovcih, na Starodu in Jelšanah
Izjeme pri omejitvi tranzitnega prometa težkih tovornih vozil sta Slovenija in Hrvaški s 1. avgustom uvedli tudi na mejnem prehodu Petišovci, kjer se je sprostila popolna zapora tovornega prometa nad 7,5 tone. Promet je dovoljen za Slovenijo, Medžimurje in Varaždin. Na mejnih prehodih Starod in Jelšane pa velja izjema za prevoznike s sedežem, nakladom, dokladom ali razkladom v Dalmaciji. (SP)

SORODNE VSEBINE:
Proti Dobovcu in Bistrici ob Sotli manj tovornjakov