september 20, 2019

V Šentjurju bosta oživela Možiček in Princesa Vrtoglavka

V Šentjurju je pred dobrim stoletjem nastal prvi slovenski balet Možiček in komična opera Princesa Vrtoglavka. Pod oba se je podpisal Josip Ipavec. V Šentjurju bodo spomin nanju ohranjali z likovnimi deli, ki jih bodo nocoj razstavili v Galeriji Zgornji trg.

Zgornji trg že krasijo podobe Možička in Princese Vrtoglavke. Nocoj bosta dobila še svojo razstavo. (Foto: Štajerski val)

Balet in komična opera sta že imela odrsko uprizoritev in televizijsko predstavo, šentjurska izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti je izdala koledar, na katerem mesece odštevata Možiček in Princesa Vrtoglavka. Ker pa se uprizoritve končajo in pozabijo ter ker je koledar aktualen le leto dni, likoma želijo zdaj dati bolj trajno podobo, z likovno razstavo. Na ogled bodo slikarska dela, pod katera so se podpisali Katja Gajšek, Polona Kitak, Manja Koren Kodele, Aleš Nežmah, Primož Pečar in Kvirina Martina Zupanc.

Da bi ju spoznala vsa Slovenija
Tako želijo glas o Možičku in Vrtoglavki iz Šentjurja ponesti po vsej državi, pravi Anita Koleša iz šentjurske izpostave sklada.

Po razstavi, ki bo na ogled do oktobra, bodo obiskovalcem na voljo tudi vodenja. Na nocojšnjem odprtju bo zapela tudi Andreja Zakonjšek Krt, ki je na prvi in edini uprizoritvi igrala Princeso Vrtoglavko. (TMG)