april 7, 2015

V Šentjurju pestro ob Tednu zdravega mesta

Danes je svetovni dan zdravja, ki letos v središče pozornosti postavlja varno hrano. V Šentjurju zdravju že tradicionalno posvečajo ves teden. Tako se pestro dogajanje obeta vse do nedelje.
Pestro dogajanje za vse generacije

Občina Šentjur je članica Mreže zdravih mest, zdravju pa še posebno pozornost posveča prav v tednu, ko po vsem svetu obeležujemo dan zdravja. Pripravlja številne dogodke, s katerimi občane osvešča o pomenu varovanja zdravja, jih spodbuja k aktivnemu življenju in jim to tudi omogoča. Tudi letos je k organizaciji prireditev pristopilo več organizatorjev, ki so poskrbeli, da bo v pesterem naboru dogodkov prav vsak našel nekaj zase. „Posebej je treba poudariti, da smo pripravili aktivnosti za prav vse generacije, kajti nikoli ni prezgodaj niti prepozno poskrbeti za svoje zdravje,“ pravi koordinator Tedna zdravega mesta v Šentjurju Florijan Cveto Erjavec.

Eden od vrhuncev razglasitev naj prostovoljcev

Šentjurčani so pripravili okoli 20 dogodkov – od športnih aktivnosti, predavanj, delavnic in ure pravljic „Skrbim za zdravje“ do meritev krvnega tlaka in sladkorja v krvi ter svetovanj o zdravem življenjskem slogu. Tudi letos bodo v Tednu zdravega mesta, ki ga združujejo z Lokalno akcijsko skupino za preprečevanje zasvojenosti z drogami, razglasili naj prostovoljce minulega leta. Prireditev bo v petek. Pozornost bodo posvetili tudi letošnji temi svetovenga dneva zdravja – varni hrani. Šolski center Šentjur za jutri pripravlja predavanje o izdelkih brez glutena, v zdravstvene domu bodo spregovorili o značilnostih pire. Prav ta teden bodo sicer predstavili tudi projekt Za povečanje lokalne samooskrbe v občini Šentjur, s čimer želijo po eni strani uvesti lokalno pridelano hrano v šole in vrtce, po drugi pa domačim kmetijam omogočiti povečanje osnovne in dopolnilne dejavnosti. (AD)