oktober 10, 2020

V Šentjurju tudi letos Ipavčevi kulturni dnevi

V Šentjurju več ponudnikov kulturnih vsebin že tradicionalno združi moči in pripravi Ipavčeve kulturne dneve. V ospredju
so dela skladateljev Ipavcev, ki bodo prihodnje leto še bolj vidna in slišana na ravni vse države. Vlada je namreč
prihajajoče leto 2021 razglasila za leto Josipa Ipavca.

Skladatelji Ipavci so pustili pomemben glasbeni pečat na Šentjurskem in na Slovenskem, pravi Judita Methans Šarlah. (Foto: Štajerski val)

V Šentjurju so se začeli tradicionalni Ipavčevi kulturni dnevi. Zaradi omejitev, ki jih je prinesel koronavirus, bodo nekoliko okrnjeni, a vodja oddelka za družbene dejavnosti na šentjurski občini Judita Methans Šarlah vseeno napoveduje pester program za ljubitelje klasične glasbe. Začeli so ga že prejšnji teden, s koncertom del Josipa Ipavca in Petra Iliča Čajkovskega. Naslednji koncert bo danes, v soboto, nastopil bo oktet Deseti brat.

"Ipavci si svoje dneve, ko v ospredje stopi njihova glasba, več kot zaslužijo," ob tem pravi Judita Methans Šarlah. Na kulturo pa po njenih besedah ne smemo pozabiti niti v teh nenavadnih časih. Še podrobneje bo kultura, ki so jo soustvarjali skladatelji Ipavci na ravni vse
države stopila prihodnje leto. Država je leto 2021, ko mineva sto let od njegove smrti, namreč razglasila za leto Josipa Ipavca. Podrobneje o vsem pa v spodnjem posnetku. (TMG)