september 18, 2019

V Šentjurju zelena luč modrim conam

V Šentjurju se obetajo parkirne modre cone. Tako želijo razbremeniti središče kraja in ljudem olajšati poti po vsakodnevnih opravkih. Modre cone obetajo predvsem časovno omejitev parkiranja, ki pa naj bi bilo še naprej brezplačno.

Del novega parkirišča pri zdravstvenem domu bo plačljiv. (Foto: Štajerski val)

V Šentjurju se že nekaj časa govori, da namerava občina ponekod uvesti modro cono – nekatera parkirišča naj bi dobila parkomate, ponekod pa naj bi bilo parkiranje še naprej brezplačno, a za določeno časovno obdobje, kar pomeni, da bo treba s parkirno uro označiti čas prihoda. Najglasnejša so bila ugibanja o delu novega parkirišča pri zdravstvenem domu.

Kakšne bodo modre cone?
Nekatera ugibanja se, kot kaže, uresničujejo. Na včerajšnji seji so občinski svetniki potrdili Odlok o ureditvi mirujočega prometa, ki med drugim razlaga izraze, kot so dovolilnica, parkirna ura, parkirni listek in parkomat. Odlok je zakonska podlaga za sistemsko ureditev mirujočega prometa – z njim naj bi sistemsko uredili parkiranje, ki je v mestu precejšen problem. Parkirišča so ob delovnih dneh zelo obremenjena. Kje pa je najhuje? Mateja Berglez z oddelka za gospodarske dejavnosti našteva:

Po zgledu nekaterih drugih občin bodo težavo skušali rešiti z uvedbo modrih con. Mateja Berglez z oddelka za gospodarske dejavnosti pravi, da bo v njih …

Kje plačljivo?
O podrobnostih, kje in na kakšen način bodo omejili parkiranje, na občini pred dokončnim sprejemom odloka še ne morejo govoriti. Potrjujejo pa, da bo parkiranje plačljivo na delu novega parkirišča pri zdravstvenem domu. Berglezova pojasnjuje, zakaj:

 

Šentjurski župan Marko Diaci trdi, da si bodo, če bo potrebno uvesti parkirnino, prizadevali za čim nižjo tarifo. (TMG)