avgust 2, 2017

Novost - klopce za dojenje

Drugi avgust je svetovni dan dojenja. Na ta dan bodo Ljubljani postavili prvo klopco za dojenje v Sloveniji. Načrtujejo jih še več. Z njimi želijo javnost ozavestiti o pomenu dojenja tako za otroka kot za mater.

Takšna je klopca za dojenje. (Foto: Društvo svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije)

Prva bo v živalskem vrtu
Prva klopca za dojenje v Sloveniji bo prostor našla v ljubjlanskem živalskem vrtu, kjer je tudi veliko mladih družin. Tako bo odslej prijaznejši do doječih mater in njihovih otrok. "V našem podjetju smo se odločili za postavitev klopc za dojenje z razlogom, da bi doječim materam dali javno podporo, da je dojenje nekaj naravnega, splošno družbeno sprejeto in da bi vedele, da se jim ni treba obremenjevati s tem, kdaj, kje in kako bodo nahranile otroka," ob postavitvi prve tovrstne klopce v Sloveniji pravi Helena Ivančič iz podjetja Apollo. Do konca leta imajo namen postaviti še pet tovrstnih klopc po različnih koncih Slovenije. "Vsekakor želimo, da je projekt javno prepoznaven, da ljudje te klopce sprejemajo, da so do njih odprti in da jih doječe mamice z veseljem uporabljajo," še dodaja Ivančičeva.

Prednosti dojenja
Podporniki dojenja ob svetovnem dnevu dojenja poudarjajo njegov pomen in spodbujajo matere, naj se, če je to mogoče, odločijo za dojenje. Otrok z materinim mlekom namreč dobi vse potrebno za razvoj in rast v prvih mesecih življenja. Prav tako dojenje predstavlja nekakšno vez med matero in otrokom. Polona Žučko je s Heleno Ivančič o dojenju in klopcah za dojenje še podrobneje spregovoila. Prisluhnite v spodnjem posnetku. (PŽ)