februar 1, 2016

V Slovenski Bistrici najboljša Babškova in Venko

Športnika leta v občini Slovenska Bistrica za leto 2015 sta atletinja Saša Babšek in boksar Aljaž Venko. Oba sta kandidata za olimpijske igre v Rio de Janeiru. Priznanje za najboljši športni kolektiv pripada Judo klubu Impol.

Saša Babšek in Aljaž Venko - oba sta lani nizala športne uspehe, zdaj sta pred novim izzivom - jima bo uspela uvrstitev na olimpijske igre v Riu?

13 centimetrov do olimpijske norme
Še ne 24-letna atletinja iz Brezja pri Poljčanah Saša Babšek je naziv Športnica leta, ki ga je prejela tudi lani, ubranila z vrhunskimi rezultati v troskoku. Prvič v karieri je preskočila mejo 14 metrov (na pokalnem prvenstvu Slovenije v Celju, 14.02 m), do  norme za olimpijske igre v Riu (14.15 m) ji manjka le še nekaj centimetrov. Prvič je nastopila na dvoranskem članskem evropske prvenstvu v Pragi (19. mesto, 13.46 m). S centimetrom dlje je osvojila bron na dvoranskem balkanskem prvenstvu v Istanbulu, še dlje (13.58 m) pa je skočila na evropskem ekipnem prvenstvu za 2. mesto v Stari Zagori.  Na domači atletski sceni je kraljevala v troskoku in si priskakala »trojčka«, z državnimi naslovi v dvorani, na prostem in v pokalu.  Njeni osebni rekordi, doseženi v letu 2015 pa so: tek na 60 m (7.53 sekunde), tek na 100 m (11.93 sekunde) in troskok (14.02 m).

Po dveh desetletjih naziv znova boksarju
Natanko po dvajsetih letih in Goranu Cedru (za leto 1995) je bistriški Športnik leta ponovno boksar, Konjičan Aljaž Venko, sicer član Boks kluba Slovenska Bistrica. Na svetovnem prvenstvu v Katarju  je v drugem krogu kategorije do 75 kg premagal prvaka Afrike, Zibanija Čikando iz Botsvane, v tretjem pa izgubil s kasnejšim svetovnim prvakom, Kubancem Arlenom Lopezom, in osvojil 9. mesto.  Na evropskih igrah v Azerbajdžanu je dosegel zmago proti predstavniku Finske, v četrtfinalu pa izgubil z Ircem, ki je kasneje postal prvak v kategoriji do 75 kg. Prav to ga je v končni razvrstitvi dvignilo na 5. mesto. Doma je že več let državni prvak v svoji kategoriji, zmagal je na mednarodnem turnirju v Churu (Švica), osvojil 2. mesto na turnirju Beograjski zmagovalec, 1. mesto pa na mednarodnem turnirju v Slovenskih Konjicah. Sanja tudi o olimpijski medalji? Prisluhnite Aljažu v spodnji izjavi. Z njim se je pogovarjal Martin Kacbek. (BF)

Datoteke

Aljaž Venko za Štajerski val