junij 9, 2017

V Slovenski Bistrici prvi solarni klopi v Sloveniji

V Slovenski Bistrici je omogočen brezplačen dostop do interneta tudi na ulici sredi mesta. In sicer na dveh solarnih polnilnih klopeh. Ena je pri avtobusni postaji, druga pred Ljudsko univerzo, ki ju je tudi financirala.

Delovanje klopi sta na uradni predstavitvi prva preskusila direktorica LU Slovenska Bistrica Brigita Kruder in župan Ivan Žagar.

Lični, osvetljeni, poleti hlajeni
"Takšno klop sem prvič videla na dopustu v tujini. Navdušena sem bila. Zdaj imamo solarni polnilni klopi z dostopom do interneta tudi v Slovenski Bistrici. Sta prvi takšni v Sloveniji," pojasnjuje mag. Brigita Kruder, direktorica Ljudske univerze Slovenska Bistrica. Polnilni klopi, stali sta 4.000 evrov, koristita sonce za proizvodnjo električne energije, ki jo uporabniki lahko brezplačno prenesejo v svoje elektronske naprave preko dveh USB kabelskih priključkov ali brezžično. Vsaka klop omogoča tri polnjenja hkrati. S tem so Bistričanom omogočili brezplačen dostop do dveh pomembnih dobrin: na trajnostni način proizvedene električne energije in brezplačnega, hitrega interneta. Klopi sta estetsko oblikovani, na njih bo prijetno posedati tudi poleti, saj sta hlajeni, ob večerih bosta osvetljeni. Delovanje klopi je daljinsko nadzorovano. Ljudska univerza ima tako preko aplikacije stalen vpogled v njuno delovanje in uporabo. Klopi sodita v sklop projekta "Ljudska gre na zeleno." Po napovedih Kruderjeve bodo kupili električno vozilo ter postavili električno polnilno postajo. Avto bo v službene namene koristila ljudska univerza, polnilna postaja pa bo brezplačno na voljo vsem občanom. (BF)

Galerija slik