september 3, 2017

V Slovenski Bistrici se rojeva nova satira

V Slovenski Bistrici bo predvidoma konec septembra premierna uprizoritev  glasbene monokomedije Marš v tri...sto narodnih.  Gre za avtorski projekt satiričnega gledališča Uščip teatra, njegov idejni oče Drago Čož obljublja 70 minut pronicljive in zbadljive satire.

Satirično gledališče Uščip Teater po zelo odmevnem in uspešnem satiričnem kabaretu Ogledala, ki je doživel 50 ponovitev, pripravlja novo glasbeno monokomedijo. (Foto: Aleš Kolar)

Zgoraj narodna noša, spodaj trenirka
Spomnimo, da sta pred leti občinstvo po vsej Sloveniji že navdušila dva satirična kabareta slovenjebistriškega Uščip teatra. Skupaj sta imela 95 ponovitev. Satirik Drago Čož je zdaj spisal monokomedijo in jo naslovil "Marš v tri...sto narodnih." Vlogo je zaupal Dejanu Kalanu. "Tokratna predstava je satirična parodija na aktualno družbeno dogajanje in javne osebnosti. Poseben čar ji dajejo slovenski narodni napevi, 26 jih je s približno 60-imi kiticami v satirični preobleki," pojasnjuje Drago Čož, ki še pravi, da se Dejan Kalan že pridno uči napeve. Vseh 60 kitic bo zapel a capella. "Zakaj a capella? Saj veste, ko pride Slovenec za šank ali v gorco, začne prepevati. Pa za to ne potrebuje nikakršne spremljave instrumentov, dobrodošel je le kak kozarček rujnega," hudomušno dodaja Čož, ki razkriva tudi kostum nastopajočega: "Dejan si bo nadel posebej prirejeno narodno nošo - zgornji del bo tipično slovenski, spodnji del pa ne - oblekel bo trenirko in si nadel teniske." Premiera in prva repriza bosta v prenovljeni slovenjebistriški dvorani DPD Svoboda. Predvidoma konec septembra. Datum še niso določili. (BF)