avgust 13, 2020

V gorah letos večinoma domači planinci

Situacija, povezana z novim koronavirusom, vpliva tudi na letošnjo poletno planinsko sezono. Čeprav so hribi in planine priljubljena počitniška destinacija, po podatkih Planinske zveze Slovenije slovenske planinske koče letos beležijo za četrtino manjši obisk kot v prejšnjih letih. Preverili smo, kako je v eni zmed planinskih koč v naši bližini.

V slovenskih planinskih kočah letos beležijo manjši obisk, je pa med planinci več domačih, tujcev je le za vzorec. (Foto: Planinska zveza Slovenije)

Računajo na avgust
Novi koronavirus vpliva tudi na obisk gora. Kot pravijo v Planinski zvezi Slovenije, je zaradi sprejetih ukrepov za omejitev širjenja virusa v planinskih kočah manj nočitev, planinci pa morajo upoštevati zaščitne ukrepe. »Najvišji upad nočitev beležijo nekatere visokogorske koče, tudi za polovico. V preteklih letih so glavnino nočitev ustvarili tujci, teh pa je v letošnjem letu kar za 70 odstotkov manj. K sreči opažamo povečan obisk slovenskih gostov. A ker v primeru slabega vremena Slovenci ne gremo v gore, ostajajo postelje prazne. A ker je za obisk gora primeren še ves avgust, upamo na še kakšnega domačega planinca več,« dodajajo. Mi smo preverili, kakšen je obisk v Planinskem domu na Kumu. Predsednica Planinskega društva Kum Trbovlje Marjeta Bricl:

Kako pa je s turističnimi boni na Kumu? 

 

Sicer pa v Planinski zvezi Slovenije pravijo, da so v minulih letih slovenski planinci predstavljali 30 odstotkov vseh obiskovalcev, letos pa je tudi zaradi koriščenja turističnih bonov in odsotnosti tujih turistov ta številka narastla na 95 odstotkov. Po podatkih Finančne uprave je bilo do sedaj v planinskih kočah unovčenih nekaj več kot 1800 bonov. (EP, NS)