september 19, 2018

Avto ni edino prevozno sredstvo

V Evropskem tednu mobilnosti smo. Letošnji slogan je: „Združuj in učinkovito potuj“. Spodbuja nas h kombiniranju različnih vrst potovanj. Tako bomo nekaj dobrega storili za okolje, pa tudi za svoje zdravje.

Če ste doma dovolj blizu službe, je kolo odlično prevozno sredstvo. To upošteva tudi naš tehnik Denis Kukovič. (Foto: Štajerski val)

Javni prevoz, deljenje avta, kolo, skiro …
„Morda se bomo na telovadbo odpeljali s kolesom in se tako znebili še nekaj dodatnih kalorij, se v službo peljali v prijetni družbi sopotnika, nazaj pa z vlakom, vmes prebrali dobro knjigo ter pozabili na skrbi s parkiranjem. Morda pa bomo na vlak vzeli kolo in tako potovali še učinkoviteje,“ ob Evropskem tednu mobilnosti spodbuja krovni organizator tedna v Sloveniji, Ministrstvo za infrastrukturo. Dodajajo, da združevanje različnih oblik prevoza prinaša sodobno, dinamično in ozaveščeno potovanje, s katerim lahko neposredno prispevamo k izboljšanju okolja, pa tudi h dvigu posameznikove kakovosti življenja. Nacionalna koordinatorka Polona Demšar Mitrovič svetuje, da kombinirajmo različne vrste prevozov:

 

V letošnjem Evropskem tednu mobilnosti sicer sodeluje rekordnih 77 slovenskih občin. Tudi v naših krajih organizirajo številne dogodke. Med drugim bodo v nekaterih mestih za promet zaprli določene ceste, izvajali bodo delavnice na temo trajnostne mobilnosti in prometne varnosti ter organizirali kolesarske izlete. Ali sodeluje tudi vaša občina in kako, preverite TUKAJ. (AD)