marec 30, 2020

V Šmarju 95 okužb, številk iz doma upokojencev ne sporočajo več

V Sloveniji je po zadnjih uradnih podatkih skupaj potrjenih 756 primerov okužbe s koronavirusom. V našem delu države jih je največ še vedno v občini Šmarje pri Jelšah, kjer se številka še povečuje. Koliko je trenutno okužb v domu upokojencev, ni znano.

V šmarskem domu upokojencev se borijo z novim koronavirusom, pri čemer zaposlenim pomagajo tudi zdravstveni delavci iz okoliških zdravstvenih ustanov. Z opremo pomagajo številni donatorji. (Foto: Štajerski val)

V dveh dneh 25 novih potrditev
V Savinjski regiji je bilo do včeraj do polnoči po podatkih NIJZ 151 potrjenih primerov okužb z novo koronavirusno boleznijo COVID-19. V občini Šmarje pri Jelšah je številka dosegla že 95 primerov, v enem dnevu je porasla za 8, v dveh pa za 25. A to so le potrjeni primeri, dejansko okuženih je gotovo še veliko več. Žarišče okužbe v Šmarju je v domu upokojencev, a v domu in na občini aktualne številke, kot so to počeli prejšnji teden, zdaj ne podajajo več, saj da je komunikacijo prevzelo ministrstvo.

Iz Ministrstva za zdravje so nam sporočili: »Zaradi varovanja osebnih podatkov vam pošiljamo skupno število vseh pozitivnih oskrbovancev v Sloveniji. Do vključno včeraj je bilo v slovenskih domovih za starejše občane pozitivnih 109 oskrbovancev.« Zdravstveni minister Tomaž Gantar je ob tem na dopoldanski novinarski konferenci ponovil, da je v šmarskem domu upokojencev za stanovalce dobro poskrbljeno. Dejal je:

Po zadnjem, petkovem podatku, je bilo v šmarskem domu upokojencev do takrat 49 okuženih stanovalcev in 9 zaposlenih. Iz občine so že takrat sporočili, da je pričakovati še dodatne okužbe, pri čemer so zagotovili, da vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje in o vseh morebitnih spremembah in počutju sproti obveščajo svojce. Dobra novica pa je, da prvi oboleli stanovalci že tudi okrevajo. Ob tem v dom prejemajo številne donacije prepotrebne opreme za oskrbo bolnikov in varnost zaposlenih z vseh koncev države. 

O spopadanju z novim kronavirusom v šmarski občini smo na Štajerskem valu spregovorili tudi v našem nedeljskem radijskem srečanju, gost je bil župan Matija Čakš, posnetek pogovora najdete TUKAJ

Kako je drugod?
Občini Šmarje pri Jelšah po številu potrjenih okužb sledi Rogaška Slatina, kjer skoraj vsak dan potrdijo kakšno novo okužbo, zdaj je potrjenih 23. V Celju je 12 oseb, okuženih z novim koronavirusom, v Žalcu in Šentjurju so po štirje potrjeni primeri, v Bistrici ob Sotli trije. Po 1 potrjena okužba je med drugim v občinah Vojnik, Slovenske Konjice, Vitanje, Kozje, Rogatec, Podčetrtek in Dobrna. V Podravju je uradno skupaj 64 potrjenih primerov, od tega v Mariboru 18, v Slovenski Bistrici 9, na Ptuju pa 2.