februar 7, 2020

V Šmarju bodo nagradili najbolj zaslužne kulturnike

Na nocojšnji osrednji slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku v Šmarju pri Jelšah bo šmarski javni sklad za kulturne dejavnosti podelil priznanja za ljubiteljske kulturne dejavnosti, Knjižnica Šmarje pri Jelšah pa bo obeležila začetek 14. Bralne značke za odrasle.

Za bralno značko v šmarski knjižnici je iz leta v leto več zanimanja. (Foto: Pixabay)

Najvišje priznanje za MPZ Šentvid pri Grobelnem
Javni sklad za kulturne dejavnosti Šmarje pri Jelšah bo na nocojšnji slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku v šmarskem kulturnem domu podelil priznanja, s katerimi se želi zahvaliti najbolj zaslužnim posameznikom in skupinam na področju ljubiteljske kulture v občinah Šmarje pri Jelšah, Kozje, Podčetrtek in Bistrica ob Sotli. "Najvišje jubilejno priznanje bo prejel Moški pevski zbor Šentvid pri Grobelnem, ki s svojim delom, razvojem in aktivnostmi prispeva k boljši in lepši podobi domačega kraja in prepoznavnosti občine širše v Sloveniji. Javni sklad je določil tudi tri prejemnike priznanj, prejmejo jih Irena Černelč iz občine Bistrice ob Sotli, Nives Kostevc Arzenšek iz občine Kozje in Mateja Peperko iz občine Podčetretek," pojasnjuje vodja šmarksega javnega sklada David Stupica.

159 bralcev v zadnji sezoni bralne značke
Na prireditvi bodo obeležili tudi začetek 14. sezone Bralne značke za odrasle v Knjižnici Šmarje pri Jelšah in njenih enotah v Podčetrtku, Bistrici ob Sotli, Kozjem in Lesičnem. Poimenovali so jo Beremo od praznika do praznika, torej od 8. februarja do 3. decembra, ko obeležujemo rojstni dan našega največjega pesnika Franceta Prešerna. "V izbor letošnjega gradiva smo vključili nekaj avtorjev, ki letos obeležujejo različne obletnice. Tu lahko izpostavimo 90. obletnico rojstva Neže Maurer in 80. obletnico rojstva Toneta Partljiča. Sicer pa bodo letos v ospredju severnoameriški avtorji, torej Američani in Kanadčani,“ razlaga knjižničarka Katarina Stojan in dodaja, da se lahko v šmarski knjižnici pohvalijo z vedno večjim številom udeležencev bralne značke, lani je z njimi bralo kar 159 članov knjižnice. V bralni znački lahko sodelujejo vsi odrasli člani šmarske knjižnice in njenih enot, pridružijo se ji lahko kadarkoli med letom. Prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku bo vodila Vlasta Kramperšek Šuc, na njej pa bodo sodelovali vsi knjižničarji. (SP)