julij 2, 2020

V Šmarju izbirajo turistični spominek občine

Šmarski zavod za turizem, šport in mladino razpisuje javni natečaj za turistični spominek občine Šmarje pri Jelšah za leti 2020-2021. Spominki naj prepoznavno in izvirno predstavljajo kulturno in naravno dediščino občine ter turistične znamenitosti ali občino kot turistično destinacijo, so sporočili iz zavoda.

Zgodbe Šmarja pri Jelšah pričajo tudi protokolarna darila, ki jih od leta 2018 izbira občina Šmarje pri Jelšah. (Foto: Radio Štajerski val)

V Šmarju pri Jelšah letos prvič izbirajo turistične spominke občine, ki bodo obiskovalcem na voljo na vseh pomembnejših turističnih točkah lokalne skupnosti. Javni zavod za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah je razpisal javni natečaj, s katerim želi vzpodbuditi k oblikovanju in izdelavi turističnih spominkov, ki opredeljujejo šmarsko občino. Na natečaju lahko sodelujejo samo spominki, ki prepoznavno in izvirno predstavljajo kulturno in naravno dediščino občine ter turistične znamenitosti ali občino kot turistično destinacijo, razlaga področna svetovalka za načrtovanje in trženje Špela Žaberl:

Vsi izdelki morajo biti avtorsko delo sodelujočega, na natečaju morajo biti prvič javno predstavljeni in ne smejo biti že v prodaji niti doma niti v tujini. Prehrambni izdelki morajo imeti rok trajanja vsaj pol leta od nakupa spominka; mesni in sirni izdelki niso zaželeni.

Dve kategoriji spominkov
Prispele spominke bo ocenjevala petčlanska strokovna komisija, ki jo je izbral župan Šmarja pri Jelšah Matija Čakš, in na čelu katere je prav Špela Žaberl. Ostali člani pa so Sergeja Javornik, koordinatorica za odnose z javnostmi občine Šmarje pri Jelšah, Mojca Korpar, vodja prodaje, dr. Marko Samec, direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah, in Janja Sivec, interpretatorka kulturne dediščine. In kakšna bodo merila ocenjevanja? 

Prijavitelji lahko oddajo dva različna spominka: eden naj bo manjše vrednosti do 5 evrov za kos, en spominek pa večje do 50 evrov za kos. Prijave na šmarskem zavodu zbirajo do 30. septembra. Razglasitev turističnih spominkov bo najkasneje oktobra v Muzeju baroka Šmarje pri Jelšah. Avtorja izbranih izbranih turističnih spominkov manjše in večje vrednosti bosta prejela 300 evrov denarne nagrade. Podrobneje o pogojih natečaja TUKAJ. (SP)