marec 26, 2020

V Šmarju kritični do države, selitve starejših na novo lokacijo ne bo

V šmarski dom upokojencev, ki je žarišče koronavirusa, so prispele okrepljene zdravstvene ekipe. Virus je izredno agresiven, zato pričakujejo še več okuženih. Kritični so do države, ki jim ob izbruhu virusa ni nudila zadostne podpore. Selitve varovancev na drugo lokacijo ne načrtujejo.

Selitev varovancev na novo lokacijo ne bi bila smiselna, ocenjujejo v šmarskem domu upokojencev. (Foto: Radio Štajerskival)

V domu okrepljene zdravniške ekipe
V šmarskem domu upokojencev je okužba z novim koronavirusom potrjena pri 32 stanovalcih, kar je 6 več kot včeraj, medtem pa je med zaposlenimi še naprej 6 okuženih. Ob tem so zabeležili že dve smrtni žrtvi. Prvo v torek, drugo v sredo, ko sta za koronavirusom umrli stanovalki, ki sta sicer imeli tudi druge pridružene bolezni. Kot pravi direktorica Gordana Drimel, je virus izredno agresiven in se širi se hitreje, kot so pričakovali. V domu zato izvajajo vse mogoče ukrepe s sredstvi, ki jih imajo na voljo. Med drugim so okrepili zdravniške ekipe, ki skrbijo za zdravljenje oskrbovancev: 

Prvega starostnika so v celjsko bolnišnico odpeljali včeraj, trenutno jih je na bolnišničnem zdravljenju 7. Bolezenski znaki se še pojavljajo in Drimlova pričakuje porast potrjenih okužb tudi v prihodnjih dneh.

Selitve varovancev na novo lokacijo ne bo
Kot ena od možnosti za zajezitev okužb z novim koronavirusom se je v javnosti v zadnjih dneh večkrat omenjala selitev zdravih varovancev doma na novo lokacijo. Drimlova pravi, da so o tej možnosti razmišljali, a je mnenje stroke, da selitev v danih razmerah ne bi bila smiselna iz več razlogov:

Vsi stanovalci šmarskega doma upokojencev so sicer pod nadzorom zdravnikov primarnega nivoja in infektologa. Dodatne brise pa bodo odvzemali po navodilih zdravnika.

Do prejšnjega tedna brez ustrezne podpore države
Direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah je ob tem kritična do pristojnega ministrstva in NIJZ, saj je prepričana, da so bila njihova navodila, da človek, ki nima bolezenskih znakov, ni kužen, napačna. "V samem začetku je veljajo prepričanje, da postane človek kužen, ko zboli z znaki virusnega obolenja (povišana telesna temperatura, nahod, slabo počutje, kašelj), vendar glede na potek v naši ustanovi, tako pri stanovalcih kot zaposlenih, kjer večina še trenutno na srečo preboleva z blažjo simptomatiko, tega zagotovo ne moremo potrditi," izpostavlja Gordana Drimel in opozarja, da ustrezne podpore pristojnih državnih institucij do prejšnjega tedna ni bilo:

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah verjamejo, da bodo njihove izkušnje ter ukrepi in aktivnosti glede organizacije dela v pomoč tudi ostalim domovom po Sloveniji, ki se bodo slej ko prej soočili s podobnimi težavami. (SP)