september 22, 2017

V Šmarje na brezplačno polnjenje električnih vozil

V evropskem tednu mobilnosti so v Šmarju pri Jelšah odprli novo polnilnico za električna vozila in kolesa, ki jo bodo lahko občani uporabljali brezplačno. Prav tako so obeležili zaključek celovite prenove javne razsvetljave, ta bo varčnejša in okolju prijaznejša.

Projekt namestitve električne polnilnice je predstavila Anita Reich, vodja oddelka za okolje in prostor na šmarski občini.

Polnjenje električnih vozil je zastonj
Občina Šmarje pri Jelšah je na včerajšnji priložnosti slovesnosti uradno odprla novo polnilnico za električna vozila. S tem je izpolnila enega od številnih ukrepov trajnostne mobilnosti, ki jih je zapisala v celostno prometno strategijo. Denar za nakup in postavitev polnilne postaje je v celoti financiral Eko sklad. Šmarska občina je bila namreč ena od 64 slovenskih občin, ki so se uspešno prijavile na razpis Eko sklada. „Gre za AC polnilno postajo, ki omogoča polnjenje tako električnih avtomobilov kot električnih koles. V polnilnico je vgrajen tudi 22-palčni barvni zaslon. V sklopu polnilnice smo zagotovili dve parkirni mesti za polnjenje, ustrezne talne označbe in prometni znak,“ razlaga vodja oddelka za okolje in prostor na šmarski občini Anita Reich in ob tem dodaja, da se lahko na polnilnici v najbolj idealnih razmerah hkrati polnijo dva električna avtomobila in eno kolo. Polnjenje je po besedah Reichove do nadaljnjega brezplačno, občina pa se bo zavzemala za postavitev še kakšne polnilne postaje.

Strošek nove razsvetljave za polovico nižji
So pa v šmarski občini obeležili tudi zaključek celovite prenove javne razsvetljave. Stare in dotrajane svetilke javne razsvetljave so v preteklih letih postopoma zamenjali z novimi, energetsko varčnejšimi. Po besedah podsekretarke na oddelku za okolje in prostor Zdenke Kos so vsega skupaj zamenjali okoli 800 svetil, od tega 546 v letošnjem letu. Nekdaj potratna javna razsvetljava je zdaj okolju prijaznejša in bolj varčna.“Poraba električne energije se je zmanjšala za približno 50 odstotkov. Hkrati pričakujemo, da bomo prihranili tudi pri stroških rednih vzdrževalnih del, saj s prehodom na led tehnologijo pričakujemo, da bo življenjska doba svetilk daljša. Čaka pa nas še zmanjšanje priključne električne moči na odjemnih mestih, kar pomeni dodaten prihranek pri strošku omrežnine,“ razlaga Kosova. Naložba je stala okoli 263 tisoč evrov, a se bo v prihodnjih letih povrnila skozi prihranek energije, saj se bo strošek javne razsvetljave z menjavo svetil občutno znižal. (SP)

Galerija slik