september 16, 2019

V Šmarju pri Jelšah prostoferji

V Šmarju pri Jelšah od danes vozijo prostoferji. To so vozniki prostovoljci, ki z avtomobilom, ki ga zagotovi občina, starejšim nudi brezplačne prevoze po opravkih. V Šmarju imajo osem prostovoljcev, kar je preseglo pričakovanja občine.

Prostoferji močno zvišajo socialno vključenost starejših, poudarjajo na Zavodu Zlata mreža. (Foto: Štajerski val)

Zavod Zlata mreža je s projektom Prostofer začel, ker številni starejši ne vozijo, živijo predaleč od javnega prometa ter, ko so njihovi svojci v službah, pogosto ne morejo po opravkih. Tu so jim na voljo prostoferji. Kam pa starejše najpogosteje peljejo? Direktor zavoda Miha Bogataj:

Prevoz je potrebno tri dni prej naročiti s klicem v klicni center. Kako, pojasnjuje vodja projekta na šmarski občini Sergeja Javornik:

Prostoferji vozijo vsak delovnik od 8. do 16. ure, dve uri dlje je na voljo klicni center. Občina Šmarje pri Jelšah je postala ena od 22-ih občin v Sloveniji in ena prvih na Celjskem, kjer zlasti starejše brezplačno vozijo vozniki prostovoljci. Projektu Zavoda Zlata mreža so se že pred časom priključili v Slovenskih Konjicah, Zrečah in Oplotnici. Do konca leta načrtujejo še priključitev občin Šentjur in Žalec. (TMG)

Galerija slik