marec 13, 2020

V Šmarju šest okuženih, vrtec skoraj prazen, okrnjeno delovanje služb

Po zadnjih podatkih je v občini Šmarje pri Jelšah šest okuženih s koronavirusom, opravili so 26 testiranj, na rezultate pa bo potrebno počakati dva dni, pravijo na šmarski občini. Pričakujejo, da se bo število okužb še povečalo.

Prvi potrjeni primer okužbe v Šmarju je bil pri eni od učiteljic na šmarski osnovni šoli. (Foto: Štajerski val)

Že od včeraj je v Šmarju pri Jelšah zaprta centralna osnovna šola s šestimi podružnicami. Pouk je prekinjen do 27. marca. Vrtec je danes še odprt, a je v osmih lokacijah šmarskega vrtca le 26 otrok od 453. Od tega je 16 otrok v dveh šmarskih enotah vrtca. Od ponedeljka pa bo zaprt tudi vrtec – država je namreč s ponedeljkom odredila zaprtje vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov za dva tedna.

Sicer pa je koronavirus ustavil tudi javno življenje v Šmarju. Zaprte so vse kulturne ustanove v občini, v občinski upravi, upravni enoti, centru za socialno delo, geodetski pisarni in okrajnem sodišču je do nadaljnjega prekinjeno osebno poslovanje s strankami. Zaposleni so dosegljivi po telefonu in prek spleta. Tudi tam pa se v nekaterih primerih obeta delo od doma, pravi župan Matija Čakš:

Lekarna odprta
Medtem je lekarna odprta, deluje tudi šmarski zdravstveni dom, kjer pa veljajo določeni ukrepi. Odprt je le en vhod, na njem bolnikom merijo temperaturo, vstop pa je možen le na poziv. Ob tem velja znova opozoriti, da v primeru suma na okužbo najprej pokličite svojega zdravnika, ki vam bo dal nadaljnja navodila. Sicer pa, kot je znano, ukrepi veljajo tudi v cerkvah, kjer so odpovedane vse maše, pogrebi pa lahko potekajo le v ožjem družinskem krogu.

Potrebne so premišljene odločitve
Matija Čakš poudarja, da s predstavniki služb sistema zaščite in reševanja v občini ter javni zavodi in ustanovami spremljajo razmere in v skladu z navodili pristojnih služb načrtujejo potrebne ukrepe. Ob tem pa vse ljudi poziva:

Celotno sporočilo Občine Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ. (TMG)