september 16, 2015

V Šmarju univerza že sedem let

Univerza za tretje življenjsko obdobje v Šmarju pri Jelšah je vstopila v sedmo študijsko leto. Združuje vedno več članov, ki na srečanjih iščejo nova znanja ter tkejo nova prijateljstva. Univerza deluje pod okriljem šmarske knjižnice.

Uvodno srečanje šmarske UTŽO je bilo v torek. Tudi če ste ga zamudili, brez skrbi, člane še vpisujejo. (Foto: Knjižnica Šmarje)

Že več kot 200 članov
Ob ustanovitvi šmarske univerze za tretje življenjsko obdobje je bilo nekaj deset članov, lani je združevala že več kot 200 starejših oseb. Izbirajo lahko med številnimi krožki in tečaji. „Vseskozi že imamo pohodniški krožek, Svet pred domačim pragom, ki je najštevilčnejši. Že od prvega leta imamo tudi ročna dela, priljubljen je krožek z mojstri starih obrti, veliko zanimanja je za tečaje tujih jezikov. Prav tako se velikko članov odloča za kuharske delavnice, med bolj priljubljenimi je še joga za hrbtenico,“ našteva vodja univerze Jana Turk Šulc. Vsako leto pripravijo tudi kakšno novost, pri čemer se čim bolj prilagajajo željam članov. Ob tem se trudijo, da krožke vodijo tudi člani sami ter si tako izmenjujejo znanja in izkušnje.

Tradicionalna torkova srečanja
Univerza za tretje življenjsko obdobje je dobra priložnost za osvajanje novih znanj, saj se, kot poudarja Jana Turk Šulc, nikoli ne nehamo učiti, prav tako pa je pomemben družabni vidik. Na srečanjih namreč starejše osebe aktivno preživljajo svoj čas, premagujejo osamljenost in se vključujejo v družbo. Tako je tudi v tem šolskem letu pričakovati zelo dober obisk na rednih torkovih srečanjih. Na njih spregovorijo o najrazličnejših temah, ki jih predstavljajo strokovnjaki in ljudje z bogatimi izkušnjami. Prihodnji torek bodo tako gostili patra Karla Gržana, spregovoril bo o pomenu druženja in učenja.

Univerza tudi v Kozjem
Šmarska knjižnica je pred nekaj leti odprla tudi vrata univerze za tretje življenjsko obdobje v enoti knjižnice v Kozjem. Tam letošnje šolsko leto začenjajo oktobra, redna srečanja so ob četrtkih. (AD)

 

 

Galerija slik