marec 19, 2020

V Šmarju zbrali pisma ljudi, ki so v stiku s koronavirusom

Na Celjskem se je koronavirus najbolj razširil v Šmarju pri Jelšah. Občina je zbrala zapise staršev nekaj otrok, ki so za virusom zboleli. Pravijo, da otroci virus k sreči dobro prenašajo. Kaj še so zapisali?

Iz Šmarja se vrstijo pozivi k solidarnosti in razumevanju. (Foto: Občina Šmarje pri Jelšah)

"Ko sva z možem izvedela, da sta oba otroka pozitivna, midva pa negativna, sva bila zares zelo šokirana, tega res nisva pričakovala. Ampak je bilo treba razmisliti s trezno glavo in jima razložiti, da to zanju ne pomeni nič posebnega, da za otroke virus ni nevaren, da jima ne bo hudega. Zelo dobro sta sprejela, s prijatelji podelita svojo izkušnjo, s tem nimata nobenih težav. In veste kaj, zares jima ni hudega. Vsi smo v hišni karanteni in preživljamo predragocen čas skupaj. Seveda se z možem zelo paziva, zaenkrat še nisva zbolela. Ko smo skupaj, imata oba otroka maske, redno razkužujeta roke, no, praktično vse redno razkužujemo, sicer pa nista izolirana. Trikrat dnevno otroka sama opravljata meritve nasičenosti kisika v tkivu. Pripravila sta si razpredelnico, v katero sama vpisujeta rezultate," je zapisala ena od mamic.

V svojem pismu je delila tudi nekaj priporočil bolnim. "Redno je treba vlažiti sluznico s toplim čajem, pijemo ga v manjših količinah ves dan. Treba je vnesti dovolj vitamina C in D, slednjega nam na srečo nudi sonce v teh dneh, naše družabno življenje je pač kar na naši terasi," deli nasvete zdravstvenih delavcev.

Prostovoljci pomagajo
V Šmarju pri Jelšah so, kot marsikje, vzpostavili psihološko pomoč za tiste, ki jo potrebujejo. Prostovoljci ljudem, ki sami ne morejo po nujnih opravkih, pripeljejo hrano in zdravila. Ob tem župan Matija Čakš pravi:

 

Poziv k strpnosti in razumevanju
Ob tem pa Čakš poziva:

 

"Vem, nismo vsi isti, ne bomo imeli istih simptomov in eni bomo lažje preboleli kot drugi, ampak smo še vedno vsi samo ljudje. Zato ne obsojajmo in ne glejmo tistih, ki so okuženi, kot da so zadnje, kar si trenutno želite, pa četudi je 20 metrov stran. Čez mesec ali dva si bo treba pogledati v oči," v pismu poziva tudi ena od mamic. Vse zapise najdete TUKAJ.

Kam se lahko obrnete za pomoč, pa izveste na tej POVEZAVI.