maj 26, 2020

V šmarskem domu še ne sprejemajo novih stanovalcev

Čeprav lahko od ponedeljka domovi za starejše spet sprejemajo stanovalce, v Šmarju pri Jelšah še vsaj teden dni novih sprejemov ne bo. Čakajo še rezultate zadnjega brisa na novi koronavirus, prav tako morajo zadostiti vsem prostorskim pogojem.

Tudi v šmarskem domu upokojencev se pripravljajo na nove sprejeme. A vodstvo pravi, da je situacija pri njih vseeno drugačna kot v večini drugih domov. (Foto: Štajerski val)

Od ponedeljka lahko domovi starejših spet sprejemajo nove stanovalce. A pod pogoji, ki jih je določilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Eno glavnih navodil je, da morajo domovi zagotoviti določene prostorske pogoje. A zahtevanih sprememb vsi domovi še ne morejo v celoti uresničiti, pravi direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah Gordana Drimel:

V sivih conah naj bi bili denimo nameščeni stanovalci, pri katerih obstaja tveganje okužbe s koronavirusom. Stanovalci morajo v sivi coni ostati do prejema rezultatov drugega brisa, četudi je bil prvi bris negativen. Samostojni stanovalci, pri katerih ni suma na okužbo, se lahko po domovih prosto gibajo.

V Šmarju novi stanovalci v tednu ali dveh
Ob tem pa Drimlova poudarja, da je situacija v Šmarju vseeno drugačna kot v večini drugih domov, saj se je pri njih koronavirus v času epidemije žal zelo razširil:

Če bo bris, ki ga še pričakujejo, negativen, bodo v četrtek s koordinacijsko skupino pregledali prostorske in druge možnosti ter pripravili krizni načrt, ki ga mora potrditi ministrstvo za zdravje. Nato bi lahko v tednu ali dveh začeli spet sprejemati stanovalce. Tudi tam pa bodo veljala določena pravila:

Drimlova pravi, da so se čakalne dobe v času epidemije v vseh domovih podaljšale. V šmarskem bodo lahko sicer sprejeli nekaj čez 40 novih stanovalcev. (TMG)