december 23, 2018

Šmarska cerkev bo za nekaj dni odprla vrata

Šmarčani se bodo lahko k letošnji polnočnici znova odpravili v cerkev Marijinega vnebovzetja. V okoli 800 let starem objektu, ki so ga zadnje leto in pol celovito prenavljali, so namreč uspeli dokončati groba gradbena dela. Da bo cerkev zasijala v končni podobi, pa bo trajalo še vsaj leto dni.

Cerkev Marijinega vnebovzetja je po prvi fazi obnove pripravljena na praznične slovesnosti. (Foto: Tomaž Stiplovšek)

Groba dela so opravljena
Od božičnega večera do svetih treh kraljev, 6. januarja, bo šmarska cerkev Marijinega vnebovzetja znova poskusno namenjena bogoslužjem. V času temeljite obnove objekta, ki traja že vse od poletja 2017, so namreč farani bogoslužja opravljali v bližnji cerkvi Svetega Roka nad Šmarjem ali pa v kulturnem domu. V tem času so, kot z zadovoljstvom razlaga župnik Tadej Linasi, v cerkvi uspeli opraviti groba gradbena dela:

Celovite prenove je deležna tudi dotrajana notranja oprema sakralnega objekta:



Med temeljito prenovo šmarske cerkve. (Foto: Štajerski val)

400 let stare freske
Prijetno presenečenje pri obnovi okoli 800 let stare cerkve so bile po Linasijevih besedah okoli 400 let stare freske, ki so bile skrite pod ometom v zvonici. Prezentirali naj bi jih prihodnje leto, ko načrtujejo še vrsto drugih notranjih del:



Prve kipe in oltarno opremo naj bi cerkev Marijinega vnebovzetja dobila ob naslednjem velikem cerkvenem prazniku - veliki noči. Da bo cerkev dobila svojo končno podobo, pa bo po Linasijevih besedah trajalo vsaj še leto dni. (SP)

Podobne vsebine:
Šmarska cerkev je skrivala 400 let stare freske

Šmarska sakralna lepotica še lepša