junij 3, 2020

V Steklarni Rogaška začeli vročati odpovedi

Danes je prve odpovedi vročila Steklarna Rogaška. Gre za večje odpuščanje, ki ga je vodstvo napovedalo decembra lani. Delo bo sicer izgubilo 137 ljudi, in ne 200, kot so sprva napovedovali.

Junij je skladno z napovedmi prinesel prva odpuščanja v Steklarni Rogaška. (Foto: Štajerski val)

Steklarna Rogaška je danes vročila prve odpovedi zaposlitve. Kot je znano, je vodstvo konec lanskega leta napovedalo obsežnejša odpuščanja v podjetju, s čimer so želeli izboljšati poslovno uspešnost, povečati učinkovitost in spodbuditi nadaljnji razvoj. »Poleg tega se je vedenje potrošnikov v zadnjih letih spremenilo, zmanjšalo se je povpraševanje po naših izdelkih, kar je ustvarilo presežek zmogljivosti v proizvodnih enotah,« še pravijo lastniki iz skupine Fiskars.

Sprva so napovedali, da bo delo izgubilo 200 zaposlenih, zdaj je številka nekoliko nižja. »V času priprave programa in usklajevanja s socialnimi partnerji smo ves čas izvajali mehke metode za zniževanje števila zaposlenih, s čimer se je zmanjšalo število delavcev, ki jih je moral delodajalec umestiti na seznam presežnih z 200 na 137, od tega je 53 delavcev umeščenih na seznam po mehki metodi,« so še zapisali v Steklarni. 81 zaposlenih bo odpovedi prejelo ta teden, 56 septembra. Prvi sindikalist Stjepan Križnik ob tem pravi:

»Za vse sodelavce, ki bodo podjetje zapustili, bomo organizirali delavnice oziroma spin aktivnosti, kjer bomo s pomočjo podjetja INVEL nudili pomoč preko motivacijskih delavnic in individualnega svetovanja,« medtem obljubljajo v podjetju.

Število presežnih delavcev so zmanjšali tudi zaradi prestrukturiranja in internega razpisa novih delovnih mest, ki so zaradi tega nastala. Ob napovedi odpuščanj so v steklarni povedali, da bodo odpuščali tako v proizvodnji kot v pisarnah. Danes so sporočili, da med presežnimi delavci ni steklopihalcev in steklobrusilcev. Prav tako še vedno sodelujejo s Šolskim centrom Rogaška Slatina – skupaj pripravljajo vajeniški program in dijakom nudijo štipendije.

Kako pa o prihodnosti steklarne razmišlja Križnik?

(TMG)