V Tednu restavracij na kulinarično popotovanje

18.03.2018

V izbranih gostilnah bodo poskrbeli za razvajanje brbnončic in oči.

Do 25. marca je spomladanski Teden restavracij. Dobrojedci se lahko kulinarično razvajate v več kot sto najboljših slovenskih gostilnah in restavracijah. Vrhunski meniji s tremi hodi so na voljo po enotni ceni 18 evrov.

Vrhunska hrana po ugodnh cenah
V Tednu restavraciji, najbolj množični slovenski kulinarični akciji, sodeluje 101 gostilna in restavracija, kar je največ doslej. Po besedah organizatorja Uroša Mencingerja v akciji sodelujejo najboljše restavracije in najboljši kuharski mojstri, priložnost pa so dobili tudi tisti, ki so na dobri poti da to postanejo. Kot pravi Mencinger, je njihov cilj promovirati vrhunsko slovensko kulinariko. Cene bodo glede na kakovostno ponudbo ugodne, saj bodo najboljši kuharski mojstri in mojstrice izbrane menije z najmanj tremi hodi ponudili po enotni ceni 18 evrov. Mencinger dobrojedce vabi, da ta teden izkoristite za raziskovanje nove in manj poznane gostinske ponudbe. Pričakuje, da bo v 10 dneh izbrane restavracije in gostilne obiskalo približno 40 tisoč gostov. Več o kulinaričnem tednu je Uroš Mencinger povedal v pogovoru s Kristijanom Šmidom. Prisluhnite na spodnji povezavi.

Meniji najboljših kuharskih mojstrov
V Tednu restavracij že peto leto sodeluje tudi Gostilna Šempeter iz Bistrice ob Sotli z gostincem Srečkom Kunstom, ki akcijo pozdravlja. Prepričan je, da tovrstne akcije vzpodbujajo gostince, da sledijo sodobnim trendom in tako prispevajo k bolj kakovostni slovenski kulinariki. "Skozi Teden restavracij si gostinci izmislimo nove jedi, nove kombinacije krožnikov, poudarek je na lokalno pridelani, sezonski hrani. Bistvo je, da ne kopiraš, ampak ustvariš svoj krožnik. Mislim, da je Teden restavracij v tem pogledu precej naredil za slovensko kulinariko,» pravi Kunst in dodaja, da je prostora za mizami še dovolj. Iz naših krajev se v Teden restavracij med drugim vključujejo tudi gostišče Amon iz Olimja, Gastuž iz Loč, Oštirka in Hotel Evropa iz Celja, Gostišče Jurg in Restavracija Kaiser iz Rogaške Slatine, Gostilna Grič iz Slovenskih Konjic, gostilna Triglav iz Dobrne in Vila Herberstein iz Velenja. Ostale izbrane slovenske restavracije najdete TUKAJ. (SP)

Kristijan in Uroš o Tednu restavracij
Štajerski val v sliki