marec 12, 2020

V Termah Olimia odpovedi rezervacij, a cen ne bodo nižali

Koronavirus je močno prizadel turizem. Preverili smo stanje v Termah Olimia. Pravijo, da beležijo odpovedi gostov in upad rezervacij. Z veliko skrbnostjo sicer spremljajo aktualno dogajanje, sprejeli so tudi niz preventivnih ukrepov. Na NIJZ pravijo, da je verjetnost okužbe na bazenu majhna.

V Termah Olimia ocenjujejo, da bo zaradi koronavirusa izpad prihodka v marcu za četrtino manjši. (Foto: Radio Štajerski val)

Izpad prihodka bo marca 25-odstoten
Posledice zaradi koronavirusa se močno kažejo tudi v Termah Olimia, kjer sicer že vrsto let beležijo nenehno rast. "Z veliko skrbnostjo spremljamo dogajanje v povezavi s širjenjem okužbe koronavirusa in smo sprejeli vrsto preventivnih varnostnih in higienskih ukrepov, vendar delo zaenkrat poteka normalno in brez posebnosti,« poudarja direktor prodaje in marketinga Vasja Čretnik, vendar hkrati priznava, da na pojav novega virusa niso imuni, saj beležijo padec povpraševanja in upad rezervacij. "V primerjavi z enakim obdobjem lani smo v mesecu marcu do danes zabeležili dobrih 15 % manj nočitev in približno 10 % manj dnevnih obiskovalcev na bazenu. Pomembno je povedati, da smo tako januarja kot februarja ustvarili precej več prihodkov kot v prvih dveh mesecih preteklo leto. V prihodnje pa glede na trend bookinga in prejete odpovedi ocenjujemo, da bo izpad v marcu okrog 25 %, v aprilu pa dobrih 15 %. Seveda pa se lahko te številke glede na razmere na trgu še spremenijo," razlaga Čretnik.

Cen ne bodo nižali
Zaradi odpovedi in manjšega števila rezervacij zaenkrat cen ne mislijo nižati, saj po navedbah Čretnika takšen ukrep razen še dodatnega izpada dohodka ne bo imel nobenega pozitivnega učinka. "Ob trenutnih ukrepih v sosednjih državah, predvsem Italiji, kjer je gibanje omejeno, ti gosti sploh ne morejo potovati, zato takšen ukrep ne more nikakor zmanjšati ali ublažiti posledic. Bolj pomembno je, da bomo še naprej zagotavljali kvalitetno, predvsem pa varno storitev, ki jo bodo lahko koristili gosti, ki so še pripravljeni obiskovati naše terme. Seveda pa v dani situaciji ne izključujemo možnosti, da bomo kakšno od storitev ali paketov nadgradili ob sedanji ceni in bo tako v tej situaciji profitiral gost", pojasnjuje Vasja Čretnik.

 Nacionalni inštitut za javno zdravje obiska toplic in zdravilišč ne odsvetuje(Foto: Radio Štajerski val)

NIJZ: Tveganje za okužbo v bazenu nizko
V termah v zadnjih dneh prejemajo precej vprašanj gostov, ki se navezujejo na obratovanje bazenov, savn in restavracij, pri čemer poudarjajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer med drugim zatrjujejo, da je tveganje za okužbo na bazenih nizko. "Glede na trenutno znane podatke, se novi koronavirus med ljudmi prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom, na razdalji do 1,5 m. Bazene ponavadi obiskujejo zdravi ljudje, poleg tega je znano, da virus izven telesa gostitelja (človek ali žival) ne preživi dlje časa. Glede na trenutno epidemiološko situacijo je tveganje za okužbo na bazenih nizko. Trenutna priporočila in navodila ne predvidevajo omejevanja gibanja ali aktivnosti za nikogar, ki je zdrav, zato obisk toplic, hotelov, zdravilišč ni odsvetovan,« so zapisali na NIJZ.

 V Podčetrtku so vzpostavili tudi sprotno obveščanje vseh zaposlenih in gostov, kako najbolje preprečiti možnost širitve koronavirusa s pravilno higieno, dodatno so namestili več razkuževalcev in poskrbeli za dodatno prezračevanje prostorov. (Foto: Radio Štajerski val)

Na bazen samo zdravi!
V Termah Olimia poudarjajo, da jim je zdravje gostov in zaposlenih najpomembnejše, zato prosijo vse, ki se slabo počutijo ali pa so bili pred kratkim na kritičnih območjih, kjer so bile potrjene okužbe s koronavirusom, da ostanejo doma in jih obiščejo, ko bodo zdravi. "Sicer pa smo Termah Olimia že pred več kot 14 dnevi  sprejeli dodatne preventivne higienske in varnostne ukrepe. Formirali smo tudi posebno ekipo, ki se dnevno sestaja in spremlja dogajanje v okolici ter na podlagi obvestil NIJZ in Ministrstva za zdravje sprejema ukrepe v našem kompleksu. Ob tem dnevno spremljamo prihode gostov iz držav, kjer se je virus že pojavil ter na splošno spremljamo morebitne znake bolezni pri vseh gostih in zaposlenih. V ta namen smo sprejeli več konkretnih protokolov ravnanja zaposlenih, s katerimi smo seznanili vodje in posamezne službe v podjetju, ki so najbolj izpostavljene," razlaga Čretnik, ki ocenjuje, da so v Termah Olimia sprejeli vse možne ukrepe in da so na morebitni pojav okužbe ustrezno pripravljeni. (SP)