september 3, 2016

V vinorodnih Škalcah kmalu prvi trgači

Trgači se bodo v prihajajočem tednu podali v škalske vinograde. Konjiški Zlati grič bo namreč začel s trgatvijo ranih sort, trgatev pa zaključil predvidoma sredi oktobra. O kakovosti letnika je še preuranjeno govoriti.

V Zlatem griču si prizadevajo, da bi njihova žlahtna kapljica uspešneje prodirala na tuje trge.

V Škalcah že odzvanja klopotec
Podjetje Zlati grič ima 75 hektarov vinogradov, pričakujejo, da bodo to jesen natrgali približno 500 ton grozdja. Za zapolnitev vseh kapacitet v njihovi kleti pa bodo morali nekaj grozdja kupiti od okoliških vinogradnikov. Zadnji sončni in topli dnevi so vinski trti naklonjeni, po besedah direktorja Silva Žižka pa se z grenkim priokusom spominjajo avgustovske toče, ki je klestila tudi v njihovih vinogradih:"Kar nekaj škode smo utrpeli. Toča je razklala grozdne jagode, po tem neurju pa je bilo še nekaj dni vlažno vreme. Zato je težko napovedati, kako bodo vremenske nevšečnosti vplivale na kakovost vina," pravi Žižek in dodaja, da si bodo njihovi delavci brente oprtali predvidoma sredi prihajajočega tedna. Vina Zlatega griča pijejo po vsej Sloveniji, največ ga prodajo na Štajerskem in Koroškem. Zadnja leta s svojo žlahtno kapljico vse bolj prodirajo tudi v tujino.

Z novim lastnikom zadovoljni
Zlati grič se na trgatev tokrat prvič pripravlja pod okriljem novega češkega lastnika. Direktor Žižek pravi, da bodo skupaj kmalu začeli pripravljati štiriletni poslovni načrt. Prva naloga bo stabilizacija financ in prekinitev stagnacije podjetja:"Sodelovanje z novim lastnikom ocenjujem kot dobro in korektno. V sklopu štiriletnega poslovnega načrta bomo konkretno opredelili razvojne cilje in potrebne naložbe." Zlati grič pomembno sooblikuje tudi turistični utrip na širšem Konjiškem. Njihova golf igrišče, apartmaji, restavracija, sodobno opremljena vinska klet v Škalcah in stara peninska vinska klet v Žički kartuziji so potenciali, ki jih bodo v prihodnjih letih skušali še bolj izkoristiti za razvoj podjetja. (BF)