april 20, 2015

V Vitanju druga ponovitev Noordunga

V Vitanju bo nocoj druga ponovitev gledališkega projektila Noordung:: 1995–2045. Dragan Živadinov, Miha Turšič in Dunja Zupančič so predstavo z igralsko ekipo premierno uprizorili pred natanko 20 leti. Gre za postgravitacijsko umetnost, ki nastaja v razmerah brez gravitacije.
Nocoj v KSEVT-u druga ponovitev postgravitacijske umetnosti

Grmovo bo nadomestila melodija

Predstavo uprizarja 14 igralk in igralcev. Prva ponovitev 50-letnega projekta je bila leta 2005, nocoj bo v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologih (KSEVT) druga. Če kateri od igralcev med ponovitvami umre, ga nadomestijo z daljinsko vodenim abstraktom. Pred štirimi leti je preminul igralka Milena Grm, zato jo bo nocoj nadomestila melodija. Če bi umrl kateri od igralcev, bi njegovo repliko nadomestili z ritmom. Avtorji načrtujejo, da bo leta 2045 na zadnji predstavi na odru samo še 14 znakov oziroma nadomestkov za telesa igralcev, ter glasba, ki bo nadomestila njihove replike.

Nadomestki v ekvatorialno orbito

Idejni snovalec projekta Dragan Živadinov bo leta 2045 substitute z vesoljskim plovilom prepeljal v ekvatorialno orbito ter jih namestil na 14 točk okrog Zemlje. Znak bo tako v realnem vesolju postal umetniški satelit, ki so ga poimenovali umbot, vsak od njih pa bo na planet in v globino vesolja pošiljal syntapiens, informacije o igralcu.